Een nieuwe Lente voor Musica Neerpelt

Elk jaar in de Lente presenteert Musica Neerpelt, het impulscentrum voor muziek, het nieuwe programma voor het komende jaar. Het begin werd reeds gemaakt op 12 april tijdens de Week van de Provinciedomeinen…Een nieuwe Lente voor Musica Neerpelt

23-04-2017 14:38 – Ingezonden door Redactie

Elk jaar in de Lente presenteert Musica Neerpelt, het impulscentrum voor muziek, het nieuwe programma voor het komende jaar. Het begin werd reeds gemaakt op 12 april tijdens de Week van de Provinciedomeinen met een familiedag in het Provinciaal Domein Dommelhof. Bezoekers konden zich uitleven op een groot PVC-instrument. Dit is een installatie die gebouwd is in opdracht van Musica en gemaakt is van PVC buizen. Hier staat PVC dan wel voor Polyvalent, Verplaatsbaar en Collectief. Het is een opvallende installatie die zowel voor kinderen als volwassenen indruk maakt door de vele mogelijkheden om geluiden te kunnen maken. Verder ging die dag, maar ook later, de aandacht aan grafische partituren. Dit is een andere manier om muziekpartituren te maken of te lezen. Door middel van tekeningen of figuren en kleuren wordt weliswaar na enige uitleg duidelijk gemaakt hoe je klanken en muziek ook kan vormgeven of uitvoeren zonder dat je noten moet kunnen lezen.  Deze ‘getekende klanken’ zijn her en der te ontdekken in het klankenbos. In de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw reeds zochten componisten naar een nieuwere manier om muziek en klanken te noteren, anders dan het traditionele notenschrift.  Mensen die ooit in een kerkkoor gezongen hebben kennen vast nog wel de Gregoriaanse manier van notenschrift. Dit was een eenvoudig te begrijpen notenschrift dat visueel aangaf welke toon je moest zingen. Wel nu probeert men het via een grafische manier duidelijk te maken wat je moet zingen of spelen. De eerdere ‘klankgedichten’ die in het Klankenbos geplaatst waren zijn nu vervangen door ‘Getekende Klanken’.  Tijdens de familiedag was artieste Maja Jantar aanwezig om live een gigantische partituur te maken. In diezelfde week van de Provinciedomeinen werd ook het nieuwe thema ‘Tijd Nemen’ voorgesteld. Het gaat hier dan voornamelijk om tijd te nemen om kunst te beleven. Tijd nemen om tot rust te komen of te luisteren naar klank en geluid. In deze tijden van druk leven stimuleert Klankenbos de bezoekers om eens even de tijd te nemen voor kunst. Gemiddeld blijken mensen slechts 28 seconden stil te staan bij een kunstwerk. Toch heb je bij klankkunst wel even iets meer tijd nodig om kleine akoestische veranderingen te ontdekken. Daarom is er nu bij elke installatie een zandloper geplaatst om de bezoekers bewust te maken van de tijd te nemen om eens stil te staan bij elk kunstwerk.
Musica gaat verder in het ontwikkelen van nieuwe taken:
Gilles Helsen,  artistiek coördinator binnen Musica Neerpelt: “Vanaf mei 2017 wordt het Klankenbos opengesteld voor personeelsteams, bestuursleden of voor een bedrijfsuitstap. Men kan hier dan een dag verblijven en zinvol invullen. Een volledig dagprogramma zal er uit zien als in de voormiddag een rondleiding in Klankenbos (met gids) , ’s middags een uitgebreide lunch in Oud-Dommelhof met daarna een workshop met als titel ‘Ik ben niet/wel muzikaal’.  De activiteiten die verder in het jaar plaatsvinden zullen tijdig in deze krant te ontdekken zijn.
Info: www. musica.be

Powered by Blog Grabber