Electric Ladyland Festival terug op de kalender

Het Electric Ladyland Festival in Maarheeze keert na een afwezigheid van 12 jaar terug op de kalender. Het tweedaagse festival vindt plaats op vrijdag 15 en zaterdag 16 september. De organisatie is in…Electric Ladyland Festival terug op de kalender

27-05-2017 19:08 – Ingezonden door Roy de Leijer

Het Electric Ladyland Festival in Maarheeze keert na een afwezigheid van 12 jaar terug op de kalender. Het tweedaagse festival vindt plaats op vrijdag 15 en zaterdag 16 september. De organisatie is in handen van Stichting de Vries in samenwerking met restaurant Sjapoo en Plaats 10 in Maarheeze.

Het Electric Ladyland Festival werd in 1993 in het leven geroepen door dezelfde club mensen die tot vorig jaar het Zomerbrasfeest in Maarheeze organiseerde. Voorzitter Mario de Roij van Zuijdewijn: “Toen vorig jaar de stekker uit het Zomerbrasfeest werd getrokken, had een aantal mensen niets meer om handen. Vervolgens is het Electric Ladyland Festival weer in beeld gekomen.”

Met het festival werd destijds gestart om beginnende bands en artiesten uit de regio Weert en Eindhoven de mogelijkheid te geven om zich aan een groot publiek te presenteren. Martijn Oosterhuis: “Daarvoor zijn hier in de omgeving namelijk weinig mogelijkheden.” Penningmeester Harold van de Laar vult aan: “Wij willen bands en artiesten uit het hoekje van het café halen en ze een echt podium bieden.”

“Op het Electric Ladyland Festival hebben verschillende bands gespeeld die op dat moment niet bekend waren, maar het later wel werden”, weet De Roij van Zuijdewijn. Op de affiches van het amateurfestival, vernoemd naar het laatste album van Jimi Hendrix, prijkten onder meer de namen van bands als Racoon en Abel. Van de Laar: “Van Dik Hout hebben we afgezegd omdat ze helemaal uit Den Helder moesten komen. Een half jaar later stonden ze op Pinkpop.” De Roij van Zuijdewijn: “We hebben daarnaast ook bands gehad die in hun genre geweldig waren, maar tijdens hun optreden in Maarheeze de tent leeg speelden. Om het festival laagdrempelig te houden sluiten we daarom steevast af met een feestband.”

Het Electric Ladyland Festival werd altijd gelijktijdig met de kermis in Maarheeze gehouden. Omdat die datum de ene keer voor de zomervakantie viel, maar ook regelmatig midden in de vakantie, liepen de opbrengsten terug en werd in 2004 de laatste editie van het festival gehouden. “Financieel was het niet meer haalbaar. Daarom is er nu ook gekozen voor een andere datum”, zegt De Roij van Zuijdewijn.
Van de Laar: “Omdat het Electric Ladyland Festival voor veel mensen een begrip was, hebben we de oude naam gehouden.” De Roij van Zuijdewijn: “Wel moeten we weer onze weg in het circuit vinden. Verder is alles in een modern jasje gestoken.”
Zo is er onder meer een nieuw logo. Nieuw is ook de zogeheten Battle of the Bands, waarvan de finale op vrijdag 15 september op het festivalterrein aan de Hogeweg 10 in Maarheeze wordt gehouden. Tijdens een viertal voorronden in Plaats 10 kunnen bands zich plaatsen voor deze finale. Fueled, SanQuin en Sisters of Soul hebben zich hiervoor al geplaatst. Op 24 juni en 15 juli worden de andere finalisten bekend.
Het programma op zaterdag 16 september wordt gehouden in samenwerking met Muziekhuis Maarheeze. Vanaf 14.00 uur is er een open podium voor jeugdige bands en solisten tot 16 jaar. Iedereen die zich wil presenteren op een groot podium, kan zich inschrijven via de site van het Electric Ladyland Festival Maarheeze of via Muziekhuis Maarheeze.
Op zaterdagavond wordt het podium in de tent vrijgemaakt voor tributebands. Er is die avond continu livemuziek. Tussen de optredens van de bands door zijn er in Plaats 10 optredens van singer-songwriters en solisten. Zij zijn ook te horen in de festivaltent, zodat niemand een noot hoeft te missen. Niet alleen de muzikale honger wordt gestild. Door restaurant Sjapoo worden er op het festivalterrein hapjes verkocht.
Aanmelden voor de resterende ‘battle’-avonden op 24 juni en 15 juli kan via de website en Facebook. Meer info: www.electricladylandfestival.nl

Van links naar rechts: Martijn Oosterhuis, Ferry van Lieshout, Mario de Roij van Zuijdewijn, Richard Louwers en Harold van de laar.

Powered by Blog Grabber