EMJ viert 65e verjaardag

Het 65ste EMJ heeft plaats van 28 april tot 2 mei in en rond Neerpelt. Vrijdag wordt deze jubileumeditie ingezet met een Kick-Off en later op de avond “A Taste of Neerpelt” en een spectaculaire muzikale…EMJ viert 65e verjaardag

28-04-2017 11:32 – Ingezonden door Redactie

Het 65ste EMJ heeft plaats van 28 april tot 2 mei in en rond Neerpelt. Vrijdag wordt deze jubileumeditie ingezet met een Kick-Off en later op de avond “A Taste of Neerpelt” en een spectaculaire muzikale vuurwerkshow. Er worden 73 orkesten en ensembles verwacht uit 21 landen waaronder China, Colombia, Turkije en voor de eerste keer Kosovo. Meer dan 3000 jongeren zullen tijdens het festival musiceren en verbroederen.
Méér dan 400 vrijwillige medewerkers staan klaar om alles in goede banen te leiden.
De tientallen concerten en uitvoeringen zorgen elk jaar voor 25000 tot 30000 bezoekers. Muziekliefhebbers kunnen niet alleen in Neerpelt concerten bijwonen, maar ook in Overpelt, Hamont-Achel, Genk en Bree.

“A taste of Neerpelt” verhuist naar het Kerkplein
Waar het openingsfeest van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd ‘A Taste of Neerpelt’ de voorbije jaren plaats had op het Marktplein, wordt het dit jaar, op vrijdag 28 april van 19.00 tot 00.30 uur,georganiseerd op het Kerkplein. Het EMJ zorgt er in samenwerking met plaatselijke traiteurs, handelaars, verenigingen, culturele partners en het gemeentebestuur van Neerpelt voor topcatering. Daarnaast mag het publiek zich verwachten aan een compleet totaalspektakel. Naast het smullen van allerlei lekkernijen, hapjes en drankjes, kunnen de aanwezigen ook genieten van sfeervolle muziek verzorgd door de bands “Brassbox”, “Duplicate”,“Lema” en “Rivals of Madtow”.  
Om 22.30 uur, vóór het laatste optreden, krijgt het publiek naar goede gewoonte een spectaculaire vuurwerkshow, begeleid door meeslepende muziek, aangeboden. Iedereen is welkom op ‘A Taste of Neerpelt’ . De toegang is gratis.

Na 30 jaar nieuw vaandel voor EMJ
De dagen vóór het Europees Muziekfestival voor de Jeugd wappert in de voornaamste centrumstraten van Neerpelt een nieuw EMJ-vaandel. Dit vaandel vervangt het oude blauw-witte exemplaar,  met notenbalk bovenaan, dat 30 jaar dienst deed.
Het nieuwe vaandel  is ontworpen analoog aan de nieuwe huisstijl van het EMJ. Vanzelfsprekend staan de festivalvogeltjes nog steeds centraal. Het vaandel is er in twee kleuren: een gele versie en een blauwe.
De vaandels hangen vrolijk te wapperen in onder meer de Kerkstraat, de Kloosterstraat, de Groenstraat en aan de diverse sierpalen in het centrum van Neerpelt.
Wie een klein model van dit nieuwe vaandel als hebbeding wenst aan te kopen, kan daarvoor tijdens de festivaldagen terecht in de mobiele EMJ-souvenirshop.

“40 years in harmony”
Het harmonieorkest van de Kunstacademie Noord-Limburg (KANL) viert dit jaar het 40stebestaansjubileum. Om deze heuglijke verjaardag te vieren is er tijdens het 65ste Europees Muziekfestival voor de Jeugd een gedenkwaardig jubileumconcert met de toepasselijke titel “40 Years in Harmony…”. Het wordt een vrolijke, muzikale avond waaraan naast het harmonieorkest van de Kunstacademie Noord-Limburg onder de artistieke leiding van Tom D’Joos, ook de koren Rise Up en Just Music, alsook het kinder- en het jeugdkoor De Piccolo’s hun medewerking verlenen.  Kleine kanttekening: de toeschouwer zal niet het huidige harmonieorkest aan het werk zien, maar wel een orkest dat samengesteld is uit …. oud-leden.
Nico Neyens is vele jaren de grote bezieler  geweest van het harmonieorkest. Hij was 25 jaar dirigent en is vandaag nog regelmatig de steun en toeverlaat van het orkest.
Opgericht op 8 januari 1977  is het harmonieorkest van de Kunstacademie Noord-Limburg thans één der meest vooraanstaande orkesten in Vlaanderen dat de voorbije jaren in 30 landen concerteerde.  Sinds 1979 neemt het harmonieorkest ook deel aan het Europees Muziekfestival voor de Jeugd. Telkenmale behaalde het een eerste prijs cum laude. Intussen is het harmonieorkest van de KANL al vele jaren het huisorkest van het EMJ en is het ‘Ambassadeur van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd’.
Nico Neyens geniet sinds 2011 van een welverdiend pensioen. De dag van zijn pensionering kreeg Nico een verrassingsconcert aangeboden door het harmonieorkest dat was samengesteld uit 70 oud-leden. Het concert was een absolute meevaller. Al vlug werd de idee geopperd het concert nog eens over te doen ter gelegenheid van het  40-jarig bestaan van het orkest. Het zal bestaan uit 150 oud-leden, waarvan er 40 zijn die thans beroepsmuzikant zijn in diverse grote orkesten in binnen- en buitenland.Op het programma van orkest en koren staan klassiekers zoals Oh Fortuna uit Carmina Burana, Medley Mathilda, Hey Brother en Sister Act. ”
Het jubileumconcert ‘40 Years in Harmony…’ heeft plaats op zondag 30 april om 20.30 uur in de sporthal van het Provinciaal Domein Dommelhof in Neerpelt.
Prijzen tickets:
Toegangsprijs: € 8
Online via www.emj.be/tickets: € 5
Telefonisch 011 80 50 02 of aan de balie?via het Provinciaal Domein Dommelhof: € 6

Powered by Blog Grabber