Er komt hulp voor kleuter Charlotte !

Begin dit jaar kwam vast te staan dat Charlotte Gijbels uit Hamont-Achel (*2014) een zeldzame en moeilijk gelegen tumor in haar hoofd heeft. Behandelend arts Prof. Dr. B. Depreitere van de afdeling Neurochirurgie…Er komt hulp voor kleuter Charlotte !

26-05-2017 14:37 – Ingezonden door Evert Meijs

Begin dit jaar kwam vast te staan dat Charlotte Gijbels uit Hamont-Achel (*2014) een zeldzame en moeilijk gelegen tumor in haar hoofd heeft. Behandelend arts Prof. Dr. B. Depreitere van de afdeling Neurochirurgie van het Universitair Ziekenhuis Leuven vertelde aan de ouders Marleen Donné en Stefan Gijbels dat er slechts drie artsen in de wereld in staat zijn om deze complexe tumor operatief te verwijderen. Dr. Kassam uit Milwaukee, USA, een echte autoriteit op dit vlak, zal naar Leuven komen om de operatie uit te voeren.

De kosten van deze ingreep bedragen meer dan € 40.000, die de ouders zelf moeten betalen zonder tussenkomst van de mutualiteit of ziekteverzekering. Basisschool Hamont-Lo wil de ouders helpen om via een benefietactie ‘Charity 4 Charlotte’ geld in te zamelen. Daarom volgde een gesprek op het kantoor van Ivo Umans, directeur van basisschool Hamont-Lo, waar Charlotte kleuter is.

Aan tafel directeur Ivo, de moeder van Charlotte: Marleen en de opa: Jan. Marleen: “We hadden het liever allemaal binnenskamers gehouden. Nu blijkt dat er torenhoge kosten met de operatie gemoeid zijn, die niet vergoed worden door de verzekering, hebben we besloten om hulp toe te laten uit de buitenwereld. Maar we willen géén foto van Charlotte in de media gebruiken, omdat ze voorlopig nog niet beseft wat er allemaal gaande is.”
Enkele maanden geleden klaagde Charlotte ’s ochtends voortdurend over hoofdpijn. Marleen – die als leerkracht aan Basisschool Hamont-Lo verbonden is – zocht contact met haar huisarts. Via het Mariaziekenhuis in Overpelt kwam ze uiteindelijk terecht in UZLeuven, aangezien daar scans gemaakt kunnen worden onder totale narcose.
 
 
“Charlotte werd grondig onderzocht en enkele dagen later kwam het voorlopig verdict”, aldus Marleen. “Al van vóór haar geboorte heeft de kleuter een tumor in haar hoofdje, die op termijn op het ruggenmerg zou gaan drukken.”

Operatie en protontherapie
Na enkele bijkomende scans gemaakt te hebben, meldde de professor: “We moeten opereren. We hebben maar één kans, dus die moet meteen goed zijn. Slechts drie artsen in de wereld kunnen deze complexe operatie uitvoeren, waaronder Dr. Kassam uit Milwaukee, USA. Hij ontwikkelde een uiterst complexe methode om zo schadeloos mogelijk een tumor op deze moeilijk te bereiken plek te verwijderen.”
“Er is al eerder in 2010, met succes een kindje -met een tumor op dezelfde plaats- geopereerd in Leuven door Dr. Kassam. Het kereltje maakt het na al die jaren nog steeds prima”, aldus Marleen, die uiteraard gebukt gaat onder de hele situatie. Gelukkig is opa Jan steeds beschikbaar om haar te steunen waar mogelijk. Hij is de rust zelve en luistert aandachtig naar hetgeen allemaal gezegd wordt. Hij vertelt over de bijkomende protontherapie, die alleen nog maar in Duitsland (Essen) en Zwitserland (Zurich) gedaan kan worden. “Tijdens de operatie kan bijna alle weefsel worden verwijderd, op een beetje na. Dat wordt ná de operatie in Essen met protontherapie bestraald”.

Rollercoaster
De ouders vernamen via het UZ Leuven dat deze uiterst complexe operatie door de ouders zélf betaald moet worden, dus zonder tussenkomst van de ziekteverzekering. Al snel kwamen uit de naaste omgeving positieve reacties om deze familie via allerhande initiatieven financieel te ondersteunen. “Ik was daar echt door geraakt en de school bood aan om op relatief korte tijd een benefietbijeenkomst te organiseren en de hele actie te coördineren”, aldus Marleen.
Ivo: “Er is intern gesproken over verschillende te nemen initiatieven. Een aparte website (www.char4lotte.be ) werd op poten gezet, een rekeningnummer werd geopend, individuele acties van kinderen en ouders staan op stapel en een werkgroep contacteert ondernemers. Leden van onze ouderraad zorgen voor affiches, contacteren groepjes, zorgen voor geluid en belichting, …. iedereen wil meehelpen. Er komt dus zéker financiële ondersteuning voor Charlotte haar operatie. Het gaat momenteel wel allemaal heel snel, alsof we in een rollercoaster zitten.“
De vrolijke en spontane Charlotte maakt het ondertussen prima op school. Haar hoofdpijn wordt met medicijnen onderdrukt en ze functioneert als ieder ander kind van haar leeftijd. “Daarom is het ook allemaal zo onwerkelijk”, zegt Jan. Ze mag alleen geen volledige turnlessen volgen vanwege het te grote risico.

Op voorhand bedankt
De schooldirecteur laat ondertussen de eerste proefdruk zien van een flyer voor het benefietconcert ‘Charity 4 Charlotte’ die op vrijdag 23 juni 2017 zal doorgaan in De Posthoorn te Hamont. De ouders en grootouders willen iedereen nú al bedanken voor alle steun die ze hebben ontvangen en voor de moeite die iedereen wil gaan doen om de benodigde gelden bijeen te brengen. “We laten zeker van ons horen zodra alles achter de rug is”.

Alle suggesties zijn welkom via e-mailadres: info@char4lotte.be Ook eventuele verdere vragen over dit initiatief kunnen via dit e-mailadres gesteld worden. Donaties zijn van harte welkom op rekening IBAN: BE 54 0342 6828 6197
Indien deze actie een nog groter succes worden dan verwacht, dan wordt het resterende bedrag volledig gestort naar goede doelen die instaan voor het welzijn van kinderen. Deze doelen zullen dan via een artikel in de plaatselijke krant vermeld worden.

Powered by Blog Grabber