Ernest Beuving: ‘Ik heb een zwak voor de antiheld’

De muzikale cabaretier Ernest Beuving keert aankomende zaterdag 15 april terug in de Smeltkroes met zijn show ‘Skoren’. De titel slaat op het moeten presteren in onze samenleving, dat Ernest tegen het…Ernest Beuving: ‘Ik heb een zwak voor de antiheld’

14-04-2017 11:39 – Ingezonden door Bert Slenders

De muzikale cabaretier Ernest Beuving keert aankomende zaterdag 15 april terug in de Smeltkroes met zijn show ‘Skoren’. De titel slaat op het moeten presteren in onze samenleving, dat Ernest tegen het licht houdt met liedjes, typetjes en cabaret. Net als in 2015 werkt Ernest samen met Vocaal Ensemble Quintessens uit Budel en de musici die de Bende van Beuving vormen. Dat dit mooie dingen kan opleveren bewees hij de vorige keer met een schitterend optreden waarbij hij menigeen in de Smeltkroes verraste.  

De kans is groot dat de gemiddelde Cranendoncker nog nooit van Achterhoekse artiest Ernest Beuving heeft gehoord. Degenen die in 2015 naar zijn show ‘De Klap van de Korenmolen’ gingen in de Smeltkroes zullen ongetwijfeld zijn naam niet snel meer vergeten. Het was namelijk een geweldige show waarbij Ernest menigeen verraste met zijn veelzijdige kwaliteiten. Met zijn Bende van Beuving band, het Quintessens koor en zijn eigen kunsten op de gitaar was het qua muziek sowieso hoogstaand. Maar ook blonk Ernest uit met zijn sterke humor die bijvoorbeeld tot uiting kwam in zijn vele typetjes zoals Prins Bernhard, Mick Jagger en Martin Simek. Daarnaast bevatte het optreden ook nog eens de nodige diepgang en ontroering. Het is daarom dat HAC Weekblad met smart uitkijkt naar komende zaterdag.
We spreken Ernest net als twee jaar geleden in de Borgh, waar hij voor de repetitie met het koor Quintenssens even de tijd heeft voor een interview. De goedlachse man met zijn Twentse tongval heeft het er maar druk mee. Zo geeft hij door het hele land shows, waaronder De Klap van de Korenmolen, maar ook ‘Goeie Tukkers zijn geen motherfuckers’ en is hij bezig met een project over Lennart Cohen. Alles regelt hij zelf. Tussen al de bedrijven door bedacht hij de show ‘Skoren’.  Ernest: “De Klap van de Korenmolen was een succes, daarom ben ik verder gaan zoeken met de formule om met lokale koren samen te werken. Ik moet hiervoor uren in de auto zitten, maar iedereen is weer enthousiast en ik krijg er dan ook veel voor terug.”  Met de nieuwe show wil Ernest het moeten presteren en de betrekkelijkheid daarvan tegen het licht houden, op een subtiele manier.  “Als presteren niet leidt tot geluk, dan mag je er ook je twijfels voor dat presteren hebben. Presteren is te veel een doel op zich, en dat wil ik raken met persoonlijke verhalen, humor en muziek.”
Ernest zijn humor komt onder meer tot uiting als hij in de huid van anderen kruipt, tijdens het interview wordt het duidelijk welke typetjes we zoal kunnen verwachten op 15 april.  Zo doet hij de twee bekende Sesamstraat stemmetjes van Bert en Ernie na als hij een grap over een hoefijzer uitbeeldt. Tijdens ‘Skoren’ zal Ernest zich ook verplaatsen in de rol van een ‘vrije uitloopbejaarde’. Ernest: “Ik stel me wel eens voor hoe ik als een vervelend oud mannetje in een verzorgingstehuis zou zitten. Als je dan de vruchten moet plukken van wat je allemaal gepresteerd hebt, terwijl er niet veel meer van jezelf over is. Dat is tragisch, maar ook heel hilarisch.”
Over ‘skoren’ gesproken, Ernest is zelf heel tevreden over zijn carrière als artiest, ook al is hij niet heel bekend. “Ik ben geen bn’er, maar dat is ook het laatste wat ik wil worden. Ik hou van theater en muziek maken met mensen. Ik heb prachtige muzikanten om me heen [De bende van Beuving] en het zijn nog eens vrienden van me. Het is geen poseer, maar puur en we improviseren ook veel. Het kan bij iedere show altijd alle kanten opgaan.”

Powered by Blog Grabber