Europees Muziekfestival voor de Jeugd een succes!

We hoorden het vier dagen lang in alle talen zeggen tijdens het 65ste Europees Muziekfestival voor de Jeugd : ‘Dit Festival maakt mensen echt blij en gelukkig’. We hoorden het niet alleen, we zagen het…Europees Muziekfestival voor de Jeugd een succes!

05-05-2017 12:15 – Ingezonden door Redactie

We hoorden het vier dagen lang in alle talen zeggen tijdens het 65ste Europees Muziekfestival voor de Jeugd : ‘Dit Festival maakt mensen echt blij en gelukkig’. We hoorden het niet alleen, we zagen het ook. De meer dan 3.000 jonge muzikanten uit 21 landen uitten op uitbundige manier hun vreugde omdat ze er bij mochten zijn in Neerpelt. De jongeren vonden er waardering voor hun muzikaal kunnen, kregen gastvrijheid aangeboden en mochten volop genieten van vriendschap en verbroedering ongeacht hun afkomst, overtuiging of ideologie.

Getuige daarvan waren de ruim 25.000 toeschouwers die tijdens de vele EMJ-events volop  mee genoten en zichtbaar deugd hadden van het aanstekelijk enthousiasme van de deelnemende jongeren. Mede daardoor is het EMJ , naast uiteraard een internationaal befaamd muziekfestival, meer dan ooit uitgegroeid tot een belevenisfestival. Zelfs ouders, vrienden en bekenden van de muzikanten kregen op het thuisfront, in alle hoeken van Europa en in Azië en Zuid-Amerika, dit jaar voor de eerste keer de gelegenheid om mee te genieten van het Festival.  Onder meer de wervelende proclamatieshows en enkele hoogstaande galaconcerten konden ze volgen via livestream op de EMJ-facebookpagina. Na vier dagen puilde de pagina overigens uit van felicitaties en waardering voor deze EMJ-primeur.

Veel aandacht ging dit jaar ook uit naar het 50-jarig bestaan van het EMJ-logo: twee kussende vogeltjes, een unieke creatie die ontsproot in het kunstenaarsbrein van voormalig EMJ-bestuurslid Theo Van Baelen. Vandaag zijn de pietjes, zoals de Neerpeltenaren zeggen, nog steeds het alom bekende symbool van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd. Als straks het Marktplein heringericht zal zijn, krijgen de festivalvogeltjes er een plaats in de vorm van een standbeeld. Natuurlijk waren de optredens van de ensembles en orkesten voor de internationaal samengestelde jury even zo belangrijk als de gezellige, vriendschappelijke festivalsfeer.

Tijdens die juryconcerten werd op bijzonder hoog niveau gemusiceerd. Van de 73 deelnemende orkesten en ensembles behaalden er liefst 10 de hoogst mogelijke onderscheiding : de 1ste prijs summa cum laude. Die maximumscore werd behaald door het Percussie-ensemble uit Tessenderlo (België), Russian folk instruments orchestra ‘Kaleidoscope’ uit Moskou (Rusland), Tamburaško društvo Ferdo Livadic uit Samobor (Kroatië), Slagwerkgroep E.M.M. uit Budel (Nederland), The Youth Symphony Orchestra ‘Isidor Bajic’ uit Novi Sad (Servië), Quartet of Russian folk Instruments ’13 Strings’ uit Yekaterinburg (Rusland), Jeugdfanfare KF Kempenbloei uit Hamont-Achel (België), Youth Jazz Ensemble of Jelgava district uit Jelgava (Letland), Russian Folk Orchestra of Sverdlovsk State Children’s Philharmonic Society uit Yekaterinburg (Rusland) en Capella Juvenalis pro Musica Antiqua uit Amsterdam (Nederland). Voor alle andere behaalde resultaten verwijzen we graag naar de website van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd: www.emj.be  Noteer nu alvast dat u van harte welkom bent op het 66ste EMJ (vocale editie) van vrijdag 27 april tot woensdag 2 mei 2018.

Powered by Blog Grabber