‘Het is ook een beetje onze onderwijsachtergrond’

Onder andere optredens van de Budelse zangvereniging Experience, harmonie Les Echos de Dorplein en zanggroep Switch uit Leende werden al vastgelegd door de camera’s van de Budelse hobbyfilmmakers May Evraets,…‘Het is ook een beetje onze onderwijsachtergrond’

14-05-2017 18:44 – Ingezonden door Roy de Leijer – Foto DeMeus

Onder andere optredens van de Budelse zangvereniging Experience, harmonie Les Echos de Dorplein en zanggroep Switch uit Leende werden al vastgelegd door de camera’s van de Budelse hobbyfilmmakers May Evraets, Jan Saanen en Mart Mennen. Met MAETS Video Producties willen ze ook andere verenigingen in de picture zetten. Daarbij richten ze zich op clubs en organisaties die zelf niet de middelen hebben om een kostbare videoproductie te laten maken.

Het echtpaar Mart Mennen en May Evraets was jarenlang werkzaam in het onderwijs. De Budelnaren hebben zich na hun pensioen helemaal gestort op hun grote hobby: het maken van videoproducties. Er worden onder meer HD-beelden geschoten voor RTV Horizon en op persoonlijke titel onder de noemer MAETS. Het echtpaar krijgt daarbij ondersteuning van buurtgenoot Jan Saanen.

Een passie voor techniek heeft Mart Mennen al zijn hele leven. Zo maakte hij vroeger versterkers voor orkesten. Daarnaast is hij al vele jaren een fervent fotograaf en heeft hij een grote fascinatie voor drones. Van het maken van videobeelden moest hij aanvankelijk niets hebben. Mennen: “Wel heb ik, toen ik nog voor de klas stond, veel diaseries gemaakt. Pas een jaar of vijf, zes geleden ben ik me echt gaan richten op het maken van bewegend beeld.” Zijn vrouw werd meegezogen in de hobby van haar man. Evraets: “We gaan bijna dagelijks op pad, zeker nu we ook nieuwflitsen en reportages voor RTV Horizon maken.”

Samen met Saanen maakt het echtpaar videoproducties van gewone en bijzondere gebeurtenissen, zoals concerten van verenigingen. Mennen: “We willen clubs en verenigingen, die zelf geen videoproducties kunnen maken of betalen, toch de mogelijkheid bieden om zich bijvoorbeeld via YouTube te presenteren. Voor de meeste verenigingen is dit namelijk vanwege de hoge kosten niet weggelegd.”

Inmiddels hebben verschillende verenigingen, waaronder het Hamontse Amicitia-ensemble, zangvereniging Experience uit Budel, harmonie Les Echos de Dorplein en zangvereniging Switch uit Leende de weg naar MAETS gevonden. Ook voor videoclips van lokale artiesten draaien de Budelse filmmakers hun handen niet om. Verder zijn er mini-documentaires gemaakt van onder andere de grote kerk in Budel en het grenskerkmonument in het Weerterbos. Mennen: “Wij zijn nu bezig met een docureeks over het Toom Monument, dat op 28 mei wordt onthuld. Het eerste deel is inmiddels gerealiseerd.”
Het maken van videoproducties vindt daarmee niet alleen plaats vanuit pure liefdadigheid, maar ook vanuit een gezonde dosis nieuwsgierigheid en beroepsdeformatie. Mennen: “Het is ook een beetje onze onderwijsachtergrond. Als leerkracht was je de hele dag bezig met het uitleggen van dingen. Als filmmakers doen we dat ook. Er is namelijk zoveel om over te vertellen en te laten zien. Hier in deze omgeving gebeurt veel meer dan dat de meeste mensen denken.” Evraets vult aan: “Het leuke van wat wij doen, is dat we een kijkje achter de voordeur mogen nemen en andere mensen daarin mee kunnen nemen. Op die manier kunnen we laten zien hoe het hier reilt en zeilt. Dat geeft ons heel veel plezier.”
In principe gebeurt alles kosteloos. Mennen: “Een gift als dank voor een videoproductie is echter altijd welkom. Donaties worden gebruikt om apparatuur te vervangen en uit te breiden.”
Voor nadere info en voorbeelden zie: www.maets.nl.

Powered by Blog Grabber