Hoe help je wilde bijen?

Wat er op een mooie lentedag rond uw tuinbloemen zoemt, is bijna altijd een wilde bij. Omdat honingbijen hoogstens 3 km van hun korf vliegen, zie je ze enkel als er een bijenkorf in de buurt staat. In…Hoe help je wilde bijen?

21-04-2017 10:58 – Ingezonden door Redactie

Wat er op een mooie lentedag rond uw tuinbloemen zoemt, is bijna altijd een wilde bij. Omdat honingbijen hoogstens 3 km van hun korf vliegen, zie je ze enkel als er een bijenkorf in de buurt staat. In tegenstelling tot wat wel eens gedacht wordt: de wilde bij is geen verwilderde honingbij.   Het is de verzamelnaam voor de ongeveer 350 soorten solitaire bijen en hommels.  Solitaire bijen leven in hun eentje en niet zoals de honingbij in kolonies.   De hommels vormen wel kolonies maar die bestaan hoogstens uit enkele tientallen hommels.  Solitaire bijen en hommels maken geen honing.

Bijen: altijd nuttig
Honingbijen en wilde bijen zijn enorm belangrijk voor de bestuiving van de meeste bloemen en akkergewassen.  In hun zoektocht naar nectar, hun basisvoedsel, brengen ze de mannelijke stuifmeelkorrels over naar de vrouwelijke bloemstamper. Een slimme bloem zorgt voor een voorraad nectar in haar bloemkelk om bijen te lokken. Zonder bestuiving door bijen zou onze fruitoogst  met ruim 30 % verminderen.   Ook de wind of andere insecten zoals vliegen zorgen voor bestuiving maar veel minder efficient.

Werk met bloemen
Leg een bloemborder aan. Kies voor bloemen met veel nectar en/of stuifmeel.  Lavendel, tijm, marjolein, korenbloem, papaver, bernagie, phacelia: de bijen zijn er gek op. Ze worden helemaal enthousiast van een wild hoekje met bramen, hulst, boswilg. Plant bloembollen in het najaar: vingerhelmbloem, gewone vogelmelk en boerenkrokus zijn vroege bloeiers en zijn populair bij bijen en vlinders.  Wanneer de bloembollen uitgebloeid zijn en wanneer de zaden volledig gerijpt zijn, mag je opnieuw maaien (na april). Kies de juiste balkonplanten: Ook op een balkon kan je bijen helpen. Vervang begonia’s en petunia’s door een mix van grasklokje, wilde reseda en ezelsoren.  Opgelet: potgrond geeft een te rijke voedsellaag voor deze plantensoorten. Plant je balkonplanten dus liever in een mix van compost en zand.

Hang een bijenhotel op
Solitaire bijen wonen in holletjes en die vinden ze steeds minder, maar daar kunnen we iets aan doen.  Maak zelf een bijenhotel of koop er eentje in de het natuurcentrum de Wulp-tussenstraat 10-Neerpelt. Tip: een bijenhotel vergt géén onderhoud. Hergebruik je hotel jaar na jaar. Een bijenhotel moet je niet proper maken of onderhouden. Bijen metselen de gangen dicht. Daarachter brengen de larven de winter door. De kersverse bijtjes maken de gangen van binnenuit open. Het enige wat je moet doen, is het bijenhotel in het voorjaar (vanaf februari) op een droge plek in de zon hangen. Houtstapels en zandbakken voor bijen. Bijna driekwart van alle bijensoorten nestelt in de grond. Leg- als er ruimte voor is, een hoop rivierzand of papzand neer en zorg dat de hoop kaal blijft.  Gegarandeerd dat er een hoop bijensoorten aan het graven gaan. Sommige bijen knagen graag hun eigen nestgang uit in dood hout. Sleep dood hout naar een zonnige plek, laat het rotten en de bijen vinden het wel.

Help bijen in je moestuin of kruidentuintje
Geef bijen een plaatsje in je moestuin en kijk toe hoe zij jou plantjes bestuiven! Laat minstens één ui of prei doorschieten en tot bloei komen.  In kruidentuintjes gonst het van het leven. Bloeiende lavendel, salie of marjolein zijn echte bijenlokkers. Plant deze kruiden in een zonnige hoek van de tuin en geniet van al het leven dat daar rond zoemt.

Meer weten over bijen?
Zaterdag 22 april in de Wulp –tussenstraat 10-Neerpelt: boeiende videopresentatie De Wilde Bij, gevolgd door een lekkere bijen-receptie. Zondag 23 april om 14u aan de Wulp:  gegidste wandeling Op zoek naar de Wilde Bij.

Powered by Blog Grabber