Jan Kerkhofs maakt kruidenwagentjes

In 2014 was in deze krant te lezen dat Jan kerkhofs (aan de St.-Odilialaan, tegenover het restaurant Mike) in de zomer met honderden geraniums in meer dan vijftig bloembakken zijn voortuin siert.  Kerkhofs…Jan Kerkhofs maakt kruidenwagentjes

07-05-2017 12:11 – Ingezonden door Evert Meijs – Foto Evert Meijs

In 2014 was in deze krant te lezen dat Jan kerkhofs (aan de St.-Odilialaan, tegenover het restaurant Mike) in de zomer met honderden geraniums in meer dan vijftig bloembakken zijn voortuin siert.  Kerkhofs (*Neerpelt 1929) is weer bezig met zijn bloemen, maar ook in de schrijnwerkerij heeft hij het druk gehad; met het maken van bloempotten, krukjes en kruidenwagentjes.

De hele dag is hij al aan de openbare weg te vinden. Potgrond wordt zorgvuldig aangebracht, zodat de bloemen de komende maanden voedsel genoeg hebben. Jan: “Het komt weer helemaal goed, dit jaar. Volgende week moet ik wel voor een operatie naar het ziekenhuis, maar dáár kom ik wel weer doorheen”. Dan komen we terug op het artikel van 2014. “In die tijd maakte ik kleine stoeltjes en kerstbomen. Allemaal van heel goed hout. Weet je wat ik nu gemaakt heb? Kruidenwagentjes van afzeliahout. Kom maar eens kijken’.

De werkplaats van de Achelaar zit helemaal vol met hout. Latjes, plankjes, balkjes. Duizenden en duizenden. Afkomstig van parketbedrijf Kerkhofs in Neerpelt. “Alle hout dat ik heb, is afval van mijn zoon’s bedrijf. Maar wel afval van de eerste keus. Notelaar, eik, afzelia, wengé en noem maar op”. Er staan stapels ronde houten bloempotten. Gemaakt van verschillende houtsoorten. Vakwerk, dat mag gezegd worden. “Ze zijn voor iedereen te koop, die dat wil”, glimlacht de hoogbejaarde Kerkhofs. Dan lopen we naar buiten. Daar staat een wagentje, ook gemaakt van afzelia-hout. “Kijk”, zegt hij vriendelijk, “de bak staat los op het wagentje. Je kunt drie aparte vakjes hebben, zes of negen. De schotjes kun je er zelf ingangen. De bak staat los op het wagentje. Door de kwaliteit van het hout kan het gewoon buiten staan”.

Dan pakt de timmerman de kruidenbak op en zet die naast zich neer op de grond. “Zo heb je een heel leuk wagentje dat voor allerlei doeleinden te gebruiken is. Als tuintafeltje, als bloementafeltje of wat dan ook. En door de wieltjes is het gemakkelijk te verplaatsen”. De kwaliteit van de hobby van Jan Kerkhofs dwingt respect af, zo netjes als hij zijn producten maakt. Niet speciaal voor de verkoop, maar meer om zijn tijd goed te besteden. Hij kan er zijn energie goed in kwijt.
Desalniettemin wil hij zijn kruidenwagentjes wel verkopen. “Ik heb er twaalf gemaakt. Iemand die er graag een wil kopen, kan me bellen op 011 – 641 945, St.-Odilialaan 10”.

Powered by Blog Grabber