Kanaalbrug Neerpelt krijgt fikse opknapbeurt

Zoals wij enkele weken reeds meldden is de brug tussen de Heerstraat en de Hamonterweg afgesloten voor verkeer tot aan het bouwverlof. Het gemotoriseerd verkeer wordt omgeleid terwijl fietsers en voetgangers…Kanaalbrug Neerpelt krijgt fikse opknapbeurt

11-05-2017 15:29 – Ingezonden door Redactie

Zoals wij enkele weken reeds meldden is de brug tussen de Heerstraat en de Hamonterweg afgesloten voor verkeer tot aan het bouwverlof. Het gemotoriseerd verkeer wordt omgeleid terwijl fietsers en voetgangers er wel overheen kunnen. De oorspronkelijke reden van de afsluiting is dat er steeds terugkomende klachten waren over de slechte staat van het fietspad op de brug. Omdat de brug op diverse punten herstellingen en aanpassingen nodig heeft is er besloten om dit alles nu onder handen te nemen. Ongeveer 70 jaar reeds ligt deze brug over het 60 km lange Bocholt-Herentals kanaal.  Zo zullen indien mogelijk de leuningen vervangen worden, speciale nieuwe voegen worden aangebracht, het wegdek worden vernieuwd en zoveel als mogelijk de brug vrij van duiven gemaakt worden.  Of de leuningen vervangen kunnen worden is op dit moment nog even de vraag omdat deze niet overal met de gebruikelijke voetplaten zijn vastgezet. Indien het voor de verwijdering van de oude leuning een probleem zou vormen dan kan het zijn dat men moet kiezen om deze te stralen en opnieuw te lakken. Deze brug is volgens Kristof Maes, in dienst van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken en verantwoordelijk voor de werken, de enige brug die ooit gebouwd is zonder waterdichting. Normaal zijn alle bruggen voorzien van een soort roofing, hars of gietasfalt zodat er geen water doorsijpelt in het beton.  Het gevolg hiervan is dat het beton en de bewapening ernstig zijn aangetast door het water en strooizout en als gevolg daarvan het fietspad  steeds opnieuw opgelapt diende te worden. Dit is ontdekt tijdens een zogenaamde ‘B- inspectie- aan het begin van de werkzaamheden en betekent ook extra werk dat in eerste aanzet niet voorzien was. De slechte delen zullen moeten worden bekist en voorzien worden van nieuwe bewapening en volledig nieuw beton. Deze werkzaamheden zullen geen obstakel worden binnen de  termijn van de oplevering, aldus Kristof Maes.  Bij de vernieuwing van het wegdek inclusief het fietspad zal nu dus uiteraard wel een waterdichte laag worden aangebracht. Het fietspad wordt ingekleurd en voorzien van een antislip laag. De voegen die de brug scheiden van de ‘gewone’ weg worden vervangen door de nieuwste bredere en geluidsarme voegen.  Onder de brug worden boven de fietspaden en daar waar mogelijk  netten aangebracht om te voorkomen dat er opnieuw een duivenplaag zou ontstaan. Ook bovenop de brug komt een voorziening om duiven te weren.  Metalen gewelven van een brug zijn dikwijls geliefkoosde plekjes voor duiven. Wat veel mensen waarschijnlijk niet weten is dat deze maar ook vele andere bruggen voorzien zijn van een ‘vernietigingsinstelling’.  Dat zijn in dit geval vier kokers, afgesloten door metalen putdeksels,  die in de brug verwerkt zijn en waarin men ten tijde van oorlog springstof  kan aanbrengen om de brug op te blazen zodat de potentiële vijand het water op die plaats niet kan oversteken.

Powered by Blog Grabber