Karateschool Yin Yang viert dertigjarig bestaan

Gerard van Kessel is al jaren in de ban van de Japanse vechtsport karate. Dertig jaar geleden begon hij in Budel met karateschool Yin Yang. Het behalen van deze mijlpaal wordt gevierd op zaterdag 22 april….Karateschool Yin Yang viert dertigjarig bestaan

15-04-2017 11:20 – Ingezonden door Roy de Leijer – Foto’s DeMeus

Gerard van Kessel is al jaren in de ban van de Japanse vechtsport karate. Dertig jaar geleden begon hij in Budel met karateschool Yin Yang. Het behalen van deze mijlpaal wordt gevierd op zaterdag 22 april. Gerard van Kessel (59) begon op 21-jarige leeftijd met karate. Daarvoor deed de Budelnaar aan biljarten en was hij lid van schutterij St. Nicolaas en St. Antonius, oftewel de Schut van Buul. Na één training bij de karateschool van Henk de Vries in Eindhoven was hij echter verkocht. “Ik heb altijd het avontuur gezocht. De fysieke karatetrainingen passen daar prima bij”, aldus Van Kessel.
Nadat hij een paar jaar eerder al de karateschool in Eindhoven had overgenomen opende Van Kessel in het najaar van 1986 de deuren van zijn Budelse ‘dojo’. Daar is de gymzaal van het Bravo! College al jarenlang de thuisbasis van Yin Yang.
Het dertigjarig bestaan wordt gevierd op zaterdag 22 april. Van Kessel: “Omdat ik volgende week zestig word, leek me dat een leuk moment om het jubileum te vieren.
Karateschool Yin Yang telt tachtig leden, twintig in Eindhoven en zestig in Budel, waaronder een veertigtal jeugdleden. De school is aangesloten bij karatebond NKKO.
Bij Yin Yang wordt onderwezen in het Kyokushinkai-karate. ‘Kyoku’ betekent uiterste, ‘shin’ waarheid en ‘kai’ samenwerken, samengaan of associëren. “Onze grondlegger, Masutatsu Oyama heeft verschillende karatestijlen gecombineerd”, legt shihan Van Kessel uit. De titel shihan (grootmeester) is alleen weggelegd voor karateka’s die de vijfde dan hebben behaald. Het bereiken van deze status duurt vele jaren.
Buiten de wekelijkse lessen zijn er veel nevenactiviteiten. Zo worden er regelmatig buitentrainingen gegeven. Een jaarlijks hoogtepunt is het trainingsweekend in Soerendonk. Samen met andere verenigingen wordt er dan een weekend lang serieus getraind in de natuur. “Discipline is bij onze sport heel belangrijk. Soms zie ik ouders heel verbaasd kijken als hun kinderen keurig in de rij stilstaan”, lacht Van Kessel.
Lid worden van Yin Yang kan vanaf 6 jaar. Inmiddels krijgt Van Kessel ook de kinderen van oud-leerlingen over de vloer. De karateleraar is trots op de prestaties van zijn leerlingen. Zo schopte de onlangs gestopte Sandra van Ham het onder meer tot eremetaal bij WK’s en EK’s. Van Kessel: “Ik word ook nog regelmatig herkend en aangesproken door oud-karateka’s.”
Voor de Budelnaar is karate geen hobby of sport, maar een levensstijl geworden. Behalve de vier wekelijkse trainingsavonden van Yin Yang geeft regelmatig trainingen bij sportcentrum Papendal. Verder reist hij naar internationale trainingskampen voor het geven van lessen en is hij internationaal hoofdscheidsrechter bij toernooien. Van Kessel: “Over twee weken vertrek ik naar Tunesië om daar les te geven.” Dit doet hij allemaal naast zijn baan als CNC-draaier.
Twaalf jaar geleden bezocht Van Kessel de bakermat van de karatesport: Japan. Daar bracht hij onder meer een bezoek aan het graf van Masutatsu Oyama.
Van Kessel denkt voorlopig niet aan stoppen: “Karate vergt best veel van een lichaam. Veel collega’s kampen daardoor met mankementen. Ik fitness veel en probeer nog zoveel mogelijk oefeningen zelf mee te doen. Voor leerlingen is het namelijk fijn om te zien wat er allemaal kan.”
Op zondag 7 mei geeft karateschool Yin Yang een demonstratie tijdens het Smokkelevent in Budel. Twee weken later vindt het jaarlijkse trainingsweekend in Soerendonk plaats.
Het jubileum wordt op zaterdag 22 april onder meer gevierd met een spelletjesmiddag voor jeugdleden en hun familie. De middag bij het Bravo! College in Budel begint om 14.00 uur. “De oefeningen en spelletjes hebben allemaal met karate te maken”, aldus Van Kessel. Vanaf 20.00 uur is er in De Wielerbaan in Budel een gezellige avond voor de seniorleden, karatekennissen en schoolhouders die zijn aangesloten bij de NKKO.

Powered by Blog Grabber