Lezing Wies De Graeve

Mensenrechten en de Verenigde Naties gaan hand in hand. Het is in de schoot van de VN dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens in 1948 is vastgelegd. Niet door een clubje van wereldvreemde…Lezing Wies De Graeve

12-04-2017 08:57 – Ingezonden door Redactie

Mensenrechten en de Verenigde Naties gaan hand in hand. Het is in de schoot van de VN dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens in 1948 is vastgelegd. Niet door een clubje van wereldvreemde idealisten, maar door een ervaren groep politici en diplomaten die na WOII een van de donkerste bladzijden van de wereldgeschiedenis probeerden om te slaan. Sindsdien is de VN de motor achter de ontwikkeling van mensenrechten.
Als we vandaag naar de wereld kijken, staan mensenrechten wereldwijd meer en meer onder druk en staat de slagkracht van de VN ter discussie. Nu de mensenrechten stilaan de 70 naderen, vinden sommigen dat het tijd is om ze op pensioen te sturen.
In deze lezing wandelen we door de geschiedenis en maken we een kritische evaluatie op van de VN als motor voor mensenrechten. En we kijken vooral ook vooruit: denk aan het conflict in Syrië en elders, de terreurdreiging, de vluchtelingenstroom, de opkomst van het zogenoemde ‘populisme’, enz. Hebben de VN en de mensenrechten nog een toekomst in deze en toekomstige turbulente tijden?
Deze boeiende voordracht gaat door op 3 mei 2017 bij Huis Over Grenzen, vlak naast de Duitse militaire begraafplaats van Lommel. Een locatie die Wies´ voordracht een extra dimensie geeft.

Powered by Blog Grabber