NEOS Neerpelt-Overpelt trok naar Rotterdam

Op donderdag 18 mei trokken we met een volle bus naar het Noorden. Na enkele uren met de bus konden we de imposante skyline van Rotterdam reeds ontwaren. Om het huidige Rotterdam te kunnen begrijpen moeten…NEOS Neerpelt-Overpelt trok naar Rotterdam

30-05-2017 09:30 – Ingezonden door Redactie

Op donderdag 18 mei trokken we met een volle bus naar het Noorden. Na enkele uren met de bus konden we de imposante skyline van Rotterdam reeds ontwaren. Om het huidige Rotterdam te kunnen begrijpen moeten we volgens onze stadsgids teruggaan in de geschiedenis. Op 14 mei 1940 bombarderen de Nazi’s de stad om het verzet te breken. Vrijwel het gehele centrum is veranderd in een smeulende puinhoop. Tegelijk met de Duitse bezetting begint ook het puinruimen en de wederopbouw. Hier werden de kiemen gelegd voor de kenmerkende vernieuwende architectuur in geheel de ‘nieuwe’ stad.
De obligate koffie met koekjes mochten we genieten in Brasserie Engels gevestigd in het Groothandelsgebouw van architect Maaskant. Dit rijksmonument is een typisch symbool van de wederopbouw van de stad na de oorlog en was en is nog steeds het grootste handelsgebouw van Nederland, geopend in 1951. Van daar is het een kleine stap naar het imposante centraal station, bijgenaamd kapsalon vanwege de aluminium look aan de buitenzijde.
 
Daarna ging het verder over de 400 meter lange voetgangersbrug van het project Luchtsingel en via een reconstructie van de Delftse poort in staal en in een opvallend oranje kleur kwamen we aan bij het stadhuis aan de Coolsingel. Het is een van de weinige gebouwen in het centrum die het bombardement hebben doorstaan.
Een bijzonder moment tijdens onze wandeling was de ‘ontmoeting’ met het bronzen standbeeld van
Erasmus op het plein voor de Sint-Laurenskerk. In mei 1940 kwam het ongeschonden uit het bombardement!
Even later steken we de met oorlogspuin gedempte Blaak over en komen aan bij de Markthal, een woon- en winkelgebouw in de vorm van een hoefijzer met daarin een – de naam zegt het al – inpandige markt. Onze monden vallen open bij het zien van het fenomenale kunstwerk “Hoorn des overvloeds” op het gebogen plafond. Het heeft een oppervlakte van 11.000 m².
 
Na de Hollandse broodmaaltijd (gelukkig niet met karnemelk) brengen we een bezoek aan het Stoomschip ‘De Rotterdam’. In 1959 maakte het schip haar eerste reis naar New York in dienst van de Holland-Amerika Lijn. Ruim 40 jaar lang voer het over de wereldzeeën. Ruim 200 vrijwilligers, waarvan velen zelf op het schip hebben gevaren, zetten zich dagelijks in voor de rondleidingen. Imposant zijn de afmetingen van het schip maar zeker ook van de ankerkettingen en de trossen.
 
We eindigen met een rondvaart van een uurtje in de haven met de Spidoboot en ervaren zo de werking van één van de grootste havens ter wereld. We zien de indrukwekkende skyline met letterlijk schitterende gebouwen aan ons voorbijglijden, gevolgd door een uniek uitzicht op werven, dokken, varende zeereuzen en de hypermoderne overslag van duizenden containers.
 
Over de bekende Erasmusbrug voert de bus ons weer naar Limburg na een boeiende dag met eens te meer dank aan Liliane voor de perfecte organisatie.
Foto’s kan je vinden op onze website www.neos-neerpelt-overpelt.be en op onze facebookpagina.

Powered by Blog Grabber