NEOS op stadsbezoek in Maastricht

Maastricht, een stad die velen onder ons reeds meermalen bezocht hebben maar toch …: Kennen we Maastricht? In de voormiddag bezochten we de “Jezuietenberg” een museum in de mergelgroeven. De jezuïeten…NEOS op stadsbezoek in Maastricht

15-05-2017 09:03 – Ingezonden door Redactie

Maastricht, een stad die velen onder ons reeds meermalen bezocht hebben maar toch …: Kennen we Maastricht? In de voormiddag bezochten we de “Jezuietenberg” een museum in de mergelgroeven. De jezuïeten vestigden zich in 1574 voor de eerste keer in Maastricht, waarbij zij in de binnenstad een jezuïetencollege stichtten. Rond 1880 was de mergelgroeve “de Fallenberg” door de blokbrekers verlaten. De jezuïeten ontplooiden activiteiten in de groeve, die zij bergactiviteiten noemden. In de Fallenberg begon men de wanden van de groeve te versieren met houtskooltekeningen en schilderijen; beelden, sculpturen en reliëfs werden uit het mergel gehakt. Ook werd het kilometerslange gangenstelsel verkend. Tussen 1891 en 1894 werd er een plattegrond van het stelsel gemaakt door pater Fred de Bruijn. Van toen af werd het de “Jezuietenberg” genoemd.
Onder leiding van een gids konden wij genieten van deze pracht en praal in de ondergrondse gangen. ’s Middags genoten we van een heerlijke lunch in het Wokrestaurant naast de MVV stadion. In de namiddag maakten we samen met een gids een historische wandeling en leerden we dat Maastricht echt veel meer te bieden heeft dan alleen maar winkels en terrasjes. We liepen over de oude stadmuren, bezochten het huis waar André Rieu opgroeide leerden over de verschillende bouwstijlen enz.
“Maastricht anders bekeken” was voor iedereen een openbaring en zo konden we met een goed gevoel terug huiswaarts keren.

Powered by Blog Grabber