Noorderklanken en Bocanto zingen samen

Begin juni kan Hamont-Achel getuige zijn van een nieuwe samenwerking tussen zangkoor Noorderklanken uit Achel en zangkoor Bocanto uit Bocholt. In Noord-Limburg zijn meerdere koren actief in het klassieke…Noorderklanken en Bocanto zingen samen

23-05-2017 11:07 – Ingezonden door Redactie

Begin juni kan Hamont-Achel getuige zijn van een nieuwe samenwerking tussen zangkoor Noorderklanken uit Achel en zangkoor Bocanto uit Bocholt. In Noord-Limburg zijn meerdere koren actief in het klassieke repertoire.  Maar het is een feit dat al deze koren te lijden hebben onder een tanende belangstelling, tenminste om te komen zingen.  Maar bij iedere voorstelling merken we toch op dat er wel degelijk een (zelfs talrijk) publiek in Noord Limburg is voor een mooi vleugje klassieke koormuziek.  
Maar iedereen weet dat die klassieke werken dikwijls een grootsere aanpak vereisen wat niet altijd binnen de mogelijkheden valt van een lokaal zangkoor.
Daarom willen zangkoor Noorderklanken uit Achel en zangkoor Bocanto uit Bocholt graag samen het Requiem van Michael Hayden en The Funeral Music for Queen Mary van Henry Purcell brengen.
Dit mooie samenwerkingsproject laat toe om een paar pareltjes uit het eindeloze klassieke repertoire op een grootse manier tot bij de mensen van hier te brengen. Samen met 21 orkestleden en 4 solisten brengen de 80 koorleden een waarachtig mooi en emotioneel muzikaal moment.  
Bij het woord ‘requiem’ denken we in de klassieke muziek meestal aan Mozart. We moeten echter goed beseffen dat hij niet de eerste was die zich liet inspireren door deze begrafenisliturgie. Meer zelfs, Mozart baseerde zijn compositie op passages uit het Requiem dat zijn voorganger Michael Haydn een twintigtal jaren eerder had getoonzet. Deze laatste schreef een waarachtig mooi Requiem n.a.v. de overlijdens in 1771 van zijn broodheer, aartsbisschop Sigismund von Schrattenbach en zijn dochtertje van 1, Aloisia Josepha, twee mensen met een speciale plaats in zijn leven.
In The Funeral Music for Queen Mary hoor je Purcell’s mening dat het leven eigenlijk een getormenteerd gebeuren is waarin de mens wordt geconfronteerd met alle miserie van zijn korte leven, met ziekte en ellende… Purcell treft hierin de ideale emotionele toon. Met extreme dissonanten, ingetogen melodielijnen en sombere kleuren maakt hij er een pakkend meesterwerk van.
De koren Bocanto uit Bocholt en Noorderklanken uit Hamont-Achel hebben de uitdaging aangenomen om samen de twee beschreven werken van Haydn en Purcell uit te voeren.  Sinds januari werken de beide koren intensief om hun publiek op een unieke muzikale ervaring te kunnen vergasten.  De indrukwekkende repetities met de grote groep (zie foto) creëren bij de zangers alvast hoge verwachtingen
Zangkoor Noorderklanken uit Achel en zangkoor Bocanto uit Bocholt nodigen u graag uit op hun gezamenlijk dubbelconcert op zaterdag 10 juni om 20u in de kerk van Kaulille of op zondag 11 juni om 15u in de Kerk van Achel-Centrum.

Powered by Blog Grabber