‘Once in a Blue Moon’

Nieuwe programmareeks ‘Once in a Blue Moon’ in Zaalkerk Budel start op zondag 7 mei 2017 11.00 u Elke eerste zondag van de maand om 11.00 u – behoudens de zomervakantie – gaat op initiatief van AZC Cranendonck…‘Once in a Blue Moon’

03-05-2017 08:49 – Ingezonden door Redactie

Nieuwe programmareeks ‘Once in a Blue Moon’ in Zaalkerk Budel start op zondag 7 mei 2017 11.00 u
Elke eerste zondag van de maand om 11.00 u – behoudens de zomervakantie – gaat op initiatief van AZC Cranendonck een nieuwe programmareeks van start in rijksmonument Zaalkerk Budel (voormalige Protestantse Kerk). Deze reeks die door Jan Doms wordt geprogrammeerd, is getiteld ‘Once in a Blue Moon’ en is toegankelijk voor iedereen die daar belang in stelt. Er wordt een bescheiden entree ad EURO 5 gevraagd en voor de huishoudelijke organisatie wordt het vooraf aangeven van ieders komst op prijs gesteld. Dat kan via jandoms@lefdynamics.nl of M 0031 (0)6 53535536.

Hoofdgast eerste editie Once in a Blue Moon 01: Yuka Kawabe
Met dit bijzondere programma wordt op een grensoverschrijdende manier een venster geopend op de wereld van kunst en cultuur. De keuze voor de eerste hoofdgast, de Japanse zangeres Yuka Kawabe, geeft heel goed het idee weer achter deze serie optredens. Zij woont in Kobe – Japan, studeert Tibetaanse zangkunst en reist de hele wereld rond op zoek naar lokale liederen die ze ter plekke bestudeert en vertolkt. Nederland en Japan hebben al meer dan vierhonderd jaar een sterke band. De Tibetaanse cultuur staat in het perspectief van dit programma ‘Once in a Blue Moon’, symbool voor het nomadische en diaspora. In het programma zijn elke keer ook een kunst- en een muziekrubriek opgenomen

(Rubriek 1 kunstenaarsboeken: Martin Peulen
De eerste rubriek omvat de presentatie van zogenaamde kunstenaarsboeken. Deze eerste keer komt de Brabantse kunstenaar en performer Martin Peulen (woont en werkt in Waspik) aan bod. Hij is niet alleen bekend vanwege zijn performances, tekeningen en schilderijen maar is ook een fenomeen in het vervaardigen van boeken als kunstobject, waarin een bijzonder levendig universum tot expressie gebracht wordt. Zijn boeken bevinden zich in verschillende collecties, waaronder het beroemde Victor en Albert Museum in Londen. Hij zal enkele boeken van hem presenteren en in de pauze en na afloop is er uitgebreid de mogelijkheid om nader met hem en zijn boeken kennis te maken.

Rubriek 2 muzikale verrekijker: Ernst Bonis
De tweede rubriek staat in het teken van (nog) onbekende muziek. Ernst Bonis noemt zich e-musician en is een van de nestors in Nederland van de elektronische muziek. Hij heeft mede aan de wieg gestaan van de opleiding muziek en technologie van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Bonis maakt improvisaties op synthesizers en generatieve composities voor elektronica en beiaard-automaat. Daarnaast heeft hij een omvangrijke muziekcollectie opgebouwd met muziek uit alle delen van de wereld. Om die reden is hem gevraagd om uit zijn muziekcollectie steeds enkele composities ten gehore te brengen en daarover te vertellen. Bovendien zal hij de bezoekers elke keer enkele links meegeven om zelf thuis deze bronnen op te sporen en te beluisteren via internet.

Jan Doms treedt iedere editie van Once in a Blue Moon op als gastheer
Om het programma bij de bezoekers in te leiden en de artiesten te ontvangen, treedt Jan Doms op als gastheer. Naast zijn internationale loopbaan als constructief beeldhouwer en ruimtelijk ontwerper (en onderzoeker) voor architectuur en stedenbouw, is hij ook bekend als organisator en maker van kunst- en architectuurtentoonstellingen en programma’s. Hij organiseerde onder andere de omvangrijke serie (Kunst-) Documenten, het meerjarenprogramma De Kunst van het Onvolmaakte en maakte de afgelopen 10 jaar het programma ZONDAGKUNST voor de befaamde Hilvaria Studio’s. Via die weg brengt hij mensen in contact met het onbekende, het nog onvoltooide in de kunsten. Hij is een programmamaker die altijd op zoek is naar kunst en muziek die bij wijze van spreken nog aan het ontstaan is.

Rijksmonument Zaalkerk Budel elke eerste zondag podium voor kunst en muziek van nu
Elke eerste zondag van de maand (behoudens de zomervakantie) zal de Zaalkerk Budel dienst doen als podium voor kunst en muziek van nu. De kerk fungeert dan als een ‘stepping stone’ die de verbinding vormt tussen de verschillende culturen waaruit kunst en muziek voort komt.
Deze Nederlands Hervormde Kerk is gebouwd in 1812 met benutting van afbraakmateriaal van de Franciscanessenkerk van Achel. Het is een driezijdig gesloten zaalkerk met torentje op het dak en biedt een prachtige gelegenheid voor kleinschalige optredens voor maximaal honderd belangstellenden.
AZC Cranendonck maakt verbinding met de lokale gemeenschap
Het AZC Cranendonck vindt het belangrijk om betekenisvolle verbindingen te leggen met de (boven)lokale gemeenschap. Een van de manieren is om door middel van een uitnodigend cultureel programma mensen bij elkaar te brengen en de onderling kennismaking te bevorderen. Bevlogen internationaal werkzame artiesten en kunstenaars leggen daarvoor de basis en doorbreken met hun optredens culturele barrières.

Powered by Blog Grabber