Onthulling Toom Crash Monument

Zondag 28 mei 14:00 uur zal in het bijzijn van familieleden, officiële vertegenwoordiging van Engeland en Canada, lokaal bestuur van de gemeente Cranendonck en Hamont-Achel, veteranenorganisaties en vele…Onthulling Toom Crash Monument

23-05-2017 11:14 – Ingezonden door Redactie

van Engeland en Canada, lokaal bestuur van de gemeente Cranendonck en Hamont-Achel, veteranenorganisaties en vele genodigden het Toom Crash Monument worden onthuld. Naast een eerbetoon aan de omgekomen bemanning van de Canadese bommenwerper LK 811 QO-N die nabij deze plaats op 28 mei 1944 crashte, zal het monument een blijvende herinnering zijn dat Vrede en Vrijheid zoals wij dat kennen niet vanzelfsprekend is. Aan het begin van de ceremonie zullen enige historische vliegtuigen overvliegen. Ook wordt er een documentaire gemaakt waarbij ooggetuigen hun indrukwekkende relaas vertellen en waarin de initiatiefnemers vertellen hoe zij met het monument het verleden en het heden met elkaar gaan verbinden. U bent van harte uitgenodigd  op 28 mei a.s. Na afloop is er gelegenheid om, voor hen die willen, een bloemetje te leggen. Geïnteresseerden kunnen het speciaal voor deze gelegenheid gemaakte boekwerk Toom Crash Mysterie aanschaffen. Het boek beschrijft het laatste oorlogsjaar 1944 en specifiek de luchtoorlog boven onze dorpen. Het boek gaat in op het doel van die nacht, het bombarderen van Kamp Beverlo (B). Het beschrijft, op basis van ooggetuigen, hoe het vliegtuig crashte en van de 8 bemanningsleden uiteindelijk 4 om het leven kwamen. Opmerkelijk genoeg werden 3 bemanningsleden nooit gevonden en zij staan als ‘vermist boven Budel’ te boek. Het boek beschrijft ook de ontsnappingsverhalen van 2 van de bemanningsleden. Met veel geluk en bovenmenselijke inspanning wisten ze veilig thuis te komen. De overige 2 verbleven na hun arrestatie in krijgsgevangenschap tot hun uiteindelijke bevrijding in mei 1945. Het boek is a € 20,– te koop na de ceremonie of te bestellen via: renevos1@chello.nl. (€ 5,- is voor het monument), 92 blz. full colour, voorzien van zo’n 100 foto’s. Zie ook website: http://renevosbudel.nl

Foto: Poster onthulling Toom Crash Monument 1944

Powered by Blog Grabber