Over vakmensen hebben we niet te klagen!

Rondom het ambachtenpleintje van het Limburgs openluchtmuseum hebben zich de hotbewerkers verzameld. Een groep houdt zich vooral bezig met het ruige werk om zware bomen tot planken te zagen in de houtzagerij….Over vakmensen hebben we niet te klagen!

13-05-2017 20:12 – Ingezonden door Redactie

Rondom het ambachtenpleintje van het Limburgs openluchtmuseum hebben zich de hotbewerkers verzameld. Een groep houdt zich vooral bezig met het ruige werk om zware bomen tot planken te zagen in de houtzagerij. Een andere groep maakt op een wat verfijndere manier van hout een mooi werkstuk. Het beste hout wordt gebruikt, tot aan de laatste splinter toe.
Aan het prille begin van het seizoen presenteren zich de houtbewerkers van Eynderhoof. Een mooie ambachtsgroep die niet voor een (pen)gat te vangen is. De houtsnijders maken en versieren allerlei gebruiksvoorwerpen. Dit Friesch houtsnijwerk is een van de oudste ambachten. De enthousiaste groep houtsnijders demonstreert en geeft uitleg over dit ambacht.
Ook de houtdraaiers zijn vandaag druk in de weer met het draaien van tollen. Anderen laten zien hoe je deze tollen een hele lange tijd kunt laten tollen, een kunst op zich die langzaam weer wat meer aandacht krijgt , mede dankzij het fraaie draaiwerk van de mannen van Eynderhoof. En voor wie altijd al eens wilde weten hoe klompen van oorsprong gemaakt worden hebben we heel wat geheimen te vertellen; want bij elke klomp hoort wel een verhaal of een bijzondere toepassing. Kortom, ook als het over houtbewerken gaat ben je bij Eynderhoof aan het juiste adres.
U kunt in onze herberg genieten van koffie met vlaai, die op ambachtelijke wijze is gebakken door onze bakkers in ons eigen bakhuis.
De muziek is zondag 14 mei tijdens de Houtbewerkersdag in het Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof van de accordeonist Fer Hendrix.

Powered by Blog Grabber