Pelgrimsduo trekt veel bekijks

Het moet voor veel voorbijgangers een bijzonder gezicht zijn geweest: Henk Castelijns wandelend met zijn ezel Mona Lisa. Op weg naar Rome doorkruiste het pelgrimsduo afgelopen zaterdag Hamont-Achel en…Pelgrimsduo trekt veel bekijks

29-04-2017 10:53 – Ingezonden door Roy de Leijer – Foto DeMeus

Het moet voor veel voorbijgangers een bijzonder gezicht zijn geweest: Henk Castelijns wandelend met zijn ezel Mona Lisa. Op weg naar Rome doorkruiste het pelgrimsduo afgelopen zaterdag Hamont-Achel en Budel-Schoot.

Eerselnaar Henk Castelijns (64) legde die dag, samen met zijn pakezel Mona Lisa, de eerste etappe af naar de Italiaanse hoofdstad, die voor veel pelgrims een populaire bestemming is. Om acht uur ’s morgens ging de wandelreis van start. Na een uitzwaaimoment, voor familie en vrienden, bij eetcafé Zomerhof in Valkenswaard liet Castelijns bij de Achelse Kluis zijn eerste pelgrimsstempel zetten. Vervolgens werd er koers gezet richting Budel-Schoot, waar hij de eerste nacht van zijn lange voetreis doorbracht. Met nog vele honderden kilometers voor de boeg vertrok de Eerselnaar, na zijn ezel eerst flink in de watten te hebben gelegd, op zondagmorgen richting Nederweert. Castelijns: “Iedere morgen borstel ik Mona Lisa en maak ik haar hoeven schoon.” Dat is niet alleen noodzakelijk, maar het versterkt tevens de onderlinge band.
Via onder meer Duitsland haakt hij in Zwitserland aan op de Via Francigena, de oude pelgrimsroute die loopt van Canterbury naar Rome, en onderweg Frankrijk, Zwitserland en Italië aandoet.
Waar Castelijns voor de eerste vijf overnachtingen een ‘luxe’ slaapplek heeft aangeboden gekregen, staat het vervolg van de voetreis vooral in het teken van eenvoud. De Eerselnaar is van plan om de meeste nachten in een tentje door te brengen. Castelijns: “Maar als mensen mij een overnachtingsplek aanbieden, dan sla ik die natuurlijk niet af.”
Om ervoor te zorgen dat hij door het zware gewicht van zijn bepakking onderweg niet door de hoeven zakt, gaat Castelijns op pad met een bijzondere reisgenoot: de 23-jarige ezel Mona Lisa. Hij deed het idee tien jaar geleden op tijdens De Camino, de wandelreis naar het Spaanse pelgrimsoord Santiago de Compostela. “Een ezel kan vlot 30 tot 40 kilo aan gewicht dragen”, aldus Castelijns, die voor Mona Lisa een speciaal houten zadel heeft laten maken.
Ruim een jaar heeft hij met het dier voor de nieuwe monstertocht getraind. “We zijn begonnen met 150 meter, verder wilde ze in het begin niet”, aldus Castelijns, die er naar streeft om half augustus in Rome te arriveren. In Italië heeft hij voor Mona Lisa een mooie plek voor haar oude dag gevonden. Castelijns: “Dat lijkt me een goede deal: Mona Lisa kan heerlijk van haar vervroegd pensioen gaan genieten en ik krijg in Rome mijn vrouw weer terug.”

De man met baard is Jan Castelijns. Hij is de schoonbroer van Henk Castelijns en heeft Henk tijdens de eerste etappe vergezeld naar Budel-Schoot. – Foto’s DeMeus

Powered by Blog Grabber