Rondje tuin in mei met Gert-Jan

Mei is mijn favoriete maand van het jaar. Een geheel nieuw voorjaar dat zich wederom vertoont in de mooiste kleuren van de regenboog. Bomen staan volop in blad en overal barst het van het leven.Rondje tuin in mei met Gert-Jan

30-04-2017 12:09 – Ingezonden door Gert-Jan van Ansem

Mei is mijn favoriete maand van het jaar. Een geheel nieuw voorjaar dat zich wederom vertoont in de mooiste kleuren van de regenboog. Bomen staan volop in blad en overal barst het van het leven.

Op paden van eikenbossen zijn vogels druk op zoek naar op de grond gevallen wormpjes, rupsjes en andere insecten die de machtige eik herbergt. Hoog in de bomen nestelt de wielewaal, een schuwe bosvogel, die meestal alleen maar te horen is. De man knalgeel met zwart, zij zo groen als de bladeren. Judeljo zingt zijn lied en daarmee verraadt hij zijn aanwezigheid. In de vroege meimaand is nog een andere onopvallende zanger te horen, zijn aanwezigheid wordt verraden door zijn prachtige en heldere zang. De nachtegaal, hij zingt vroeg in mei dag en nacht. Bruingrijs van kleur, liefst verborgen tussen dicht onbegaanbaar struikgewas met veel brandnetels en bramen. Wat een zanger, die helaas steeds minder te horen is. De koekoek is druk bezig met het leggen van haar eieren in de nestjes van kleine zangvogeltjes. De “adoptieouders” werken zich te barsten om het altijd honger hebbende jong van insecten te voorzien. In de tuin is het koolmezenpaar druk bezig met hun kroost. Huismussen fourageren in de beukenhagen op zoek naar bladluizen. Op een fraaie avond zingt de merelman zijn hoogste lied. Hopelijk wordt het nest in de taxushaag dit jaar niet vernield door een kat of ekster. Deze maand zijn de ijsheiligen. Van 11, 12, 13 en 14 mei vieren Sint Mamertus, Sint Pancratius, Sint Servatius en Sint Bonifatius hun naamdagen. Normaal gesproken is na deze datum de kans op nachtvorst gering, maar nog altijd aanwezig, soms zelfs nog in juni. Voor velen is het na deze dagen de tijd om zomergoed, bonen, courgettes en pompoenen buiten in de volle grond uit te planten. In april hadden we nog serieus nachtvorst, hopelijk zijn de eerste aankopen van uw éénjarigen niet bevroren. Anders heeft uw tuincentrum in de buurt nog volop keuze deze maand. Met een beetje zonnig weer, rijpen de zomerkoninkjes. Stro wordt tussen de planten gelegd om rotting en schimmels te voorkomen. Er is niets lekkerder dan een verse aardbei uit eigen tuin, helderrood, zoet en zon gerijpt. Ondertussen groeien de eerste groenten de pan in. Heerlijk, eigen kweek en zonder gifstoffen natuurlijk. Biologisch tuinieren volgens Urbanus. Dit jaar is de gemeente Hamont-Achel verkozen tot  Groen- en Bloemengemeente 2017 door de Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG).  Gemeenten die zich aangemeld hadden via de Groene Lente-wedstrijd, werden beoordeeld op hun verscheidenheid aan groenprojecten. Via deze titel wordt Hamont-Achel afgevaardigd als Belgische kandidaat voor de Europese leefmilieuwedstrijd Entente Florale 2017. Een wedstrijd waarop beoordeeld wordt op natuurbeheer en – ontwikkeling, zorg voor het milieu, netheid, natuureducatie en recreatie. Proficiat en veel succes. Met “groeizaam” weer sta je soms versteld hoe hard een jonge twijg kan groeien. Uit een knop van de beukenhaag, groeit in korte tijd een scheut van wel 30 tot 40 cm en al snel kan de heggenschaar voor de dag gehaald worden. Wie zijn Buxus in model wil houden, snoeit de struik het best in een week met een aantal bewolkte dagen. De lentezon is heerlijk, maar kan al vroeg zonnebrand veroorzaken op warme dagen. Veel Buxusplanten hebben de laatste jaren te leiden onder schimmels. Bij deze aantasting sterven de bladeren en stengels tot diep in de planten. Hele heggen zijn daardoor verloren gegaan. E r zijn momenteel twee buxusschimmels actief: Cylindrocladium en Volutella. Bij Cylindrocladium krijgen de bladeren zwarte vlekken, waarbij de bladeren na een paar dagen massaal afvallen. Daarnaast ontstaan er zwarte strepen op de jonge twijgen. Bij Volutella worden de bladeren bruin, waarna ze verdorren tot diep in de plant. Er is weinig aan te doen tegen deze schimmels. Aangetaste delen helemaal verwijderen en afvoeren, zeker niet op de composthoop. De schimmelsporen blijven jaren actief. Gebruik altijd scherp en zuiver gereedschap. Zorg voor een goede bemesting en zet de planten op een luchtige standplaats. Buxus in pot, regelmatig verpotten in een goede potgrond verrijkt met mineralen en meststoffen. Uw tuincentrum kan u zeker informeren. Meimaand, Mariamaand. Misschien gaat u deze maand nog een kaarsje opsteken? Er zijn diverse kapelletjes in onze regio. Op sommige plaatsen wordt ook de rozenkrans gebeden. Een moment van rust, bezinning, het kan zeker geen kwaad denk ik. Veel plezier deze maand. Groeten Gert-Jan. Mocht u vragen of opmerkingen hebben n.a.v. dit artikel, stuur dan uw mail naar info@hacweekblad.eu

Bijschriften Mei 2017

Aardbei
Heerlijke zomerkoninkjes.

Moestuin
Alles groeit naar wens.

Buxus
De Buxus mag al weer bijna geschoren worden.

Zomergoed
Met éénjarigen is het langdurig genieten van bloemenpracht.

Powered by Blog Grabber