Schepenhuis weer tip top in orde

28-04-2017 14:09 – Ingezonden door Roy de Leijer – Foto DeMeus

Woningcorporatie woCom heeft Het Schepenhuis in Budel op dinsdag 25 april voortijdig teruggeven aan de bevolking van Cranendonck. Dit gebeurde op symbolische wijze door de vergulde windvaan en wereldbol, na een grondige opknapbeurt, weer terug te plaatsen op het torentje van het uit 1771 daterende rijksmonument.

De inwoners van Budel hadden het hoogste punt van het voormalige gemeentehuis een paar weken moeten missen. Onder de nodige belangstelling van passanten plaatste een grote kraan de windhaan en wereldbol dinsdagmiddag terug op het torentje. Dit ging door een hevige hagelbui en de harde wind niet helemaal van een leien dakje. Daardoor duurde het wat langer voordat de constructie helemaal waterpas stond.

Voor woningcorporatie woCom was de installatie van het metalen object een van de laatste klussen aan het monumentale pand. Door veranderende regelgeving in de herziene Woningwet stopt de corporatie, na jaren van investeren, met de verhuur en het onderhoud van het gebouw. Dit komt weer terug in handen van de gemeente Cranendonck. “Ja, het lijkt wel een beetje de kroon op mijn werk zo”, lacht Chris Driessen, projectleider vastgoedbeheer bij woCom. “Nog wat laatste schilderswerkzaamheden en dan neemt Henk Bruekers van de gemeente Cranendonck het onderhoud van mij over.”

Vanaf 2010 verzorgde woCom het onderhoud aan het rijksmonument aan de Markt. Toen werd het gebouw na jaren leegstand en een fikse renovatie, weer in gebruik genomen door woCom, de Lokaal Toeristische Raad (LTA), heemkundekring De Baronie van Cranendonck en Lunet zorg. Nu, 7 jaar later, is het VVV-kantoor verhuisd, maar wordt er nog dagelijks een kopje koffie geschonken door cliënten van Lunet zorg. In een creatieve omgeving waar andere ‘collega’s’ met een verstandelijke beperking de kunstwerken maken én verkopen. Driessen: “Het gebouw is en blijft de blikvanger van het dorp. Het doet mij en woCom goed dit in zo’n goede staat weer terug te geven aan de gemeente.”

Powered by Blog Grabber