­­Sterk Spul brengt theateravond met smartlap als fundament

De groep Sterk Spul duikt op zaterdag 8 oktober in de wereld van de smartlap. Het theatercollectief draaide afgelopen zondag alvast warm tijdens een stevige doorlooprepetitie in De Smeltkroes in Maarheeze….­­Sterk Spul brengt theateravond met smartlap als fundament

23-09-2016 11:18 – Ingezonden door Redactie

De groep Sterk Spul duikt op zaterdag 8 oktober in de wereld van de smartlap. Het theatercollectief draaide afgelopen zondag alvast warm tijdens een stevige doorlooprepetitie in De Smeltkroes in Maarheeze. Het gemeenschapscentrum is ook het decor van de première van de voorstelling ‘Theater van een lach een traan’. Als het aan de initiatiefnemers en artiesten ligt blijft het daar echter niet bij.

Door Roy de Leijer

Het ‘elftal’ van Sterk Spul bestaat uit Paul van Zoggel (Someren-Heide), Anita Leenders (Someren-Heide), Barbara Smits-Gubbels (Leende), Yildiz de Koning (Maarheeze), Edwin van Zuiden (Maarheeze), Remco Jansen (Maarheeze), Wim Guns (Maarheeze), Mathieu Westerweele (Maarheeze), Bep van Buul (Maarheeze) en Marcel Smits uit Leende. Deze laatstgenoemde nam samen met Thieu Rooijakkers uit Maarheeze het initiatief voor de voorstelling.

Rooijakkers, voor veel Maarheezenaren bekend als de uitbater van De Smeltkroes, kruipt dit keer in de rol van regisseur. Smits staat op het podium als verteller en presentator. Samen met Bep van Buul zorgt hij voor de ‘verbindende’ teksten. Smits: “Ik doe dit op Maarten van Rossem-achtige-wijze. Bep zet het publiek regelmatig op het verkeerde been.”

Met ‘Theater van een lach een traan’ herleven de oude smartlappenfestivals van weleer. Alles is op 8 oktober op het levenslied gericht. Rooijakkers: “Het wordt een theateravond met de smartlap als fundament. Een aantal elementen wordt voor deze voorstelling in een nieuw jasje gestoken. Daarnaast brengen we gedichten en cabaret.”

De voorstelling roept herinneringen op aan de optredens van de Maarheezer cabaretgroep St. Juttemis in de jaren tachtig, met onder anderen Van Buul en Guns in de gelederen. Daar kun je het een beetje mee vergelijken, aldus Rooijakkers.

Het idee voor de voorstelling is anderhalf jaar geleden geboren. Rooijakkers: “We hebben eerst gekeken hoe we de avond wilden invullen. Daar hebben we vervolgens de artiesten bij gezocht.” De eerste gedachte was om mensen van buiten in te huren. Later bleek dat alle benodigde kwaliteiten lokaal voorhanden waren. Alle artiesten hebben een link met Maarheeze. Ze hebben er gewoond of in het verleden opgetreden tijdens het carnaval, cabaretavonden en concerten.

Rooijkkers: “Iedereen heeft er ontzettend veel zin in, dat blijkt onder meer uit de berichten op onze groeps-app.” Hij geeft aan dat het echte theateravond wordt. Rooijakkers: “Daarom is er gekozen voor een theateropstelling. We brengen een luisteravond, waarbij zeker aan het einde van de voorstelling het publiek volop kan meedoen.”

Er worden ruim dertig smartlappen ten gehore gebracht, waaronder bekende nummers als ‘De Vlieger’ van André Hazes en ‘Manuela’ van Jacques Herb. Daarnaast is er onder meer een Belgisch blok.

Behalve de artiesten zijn in de voorstelling geen lokale elementen verweven. “We willen er namelijk de regio mee in”, zegt Rooijakkers. Als het aan hem ligt komt er ook een vervolg op ‘Theater van een lach een traan’. Rooijakkers: “Nu is het een voorstelling met een lach en een traan, maar de volgende keer is het goed mogelijk dat er een compleet ander optreden op de planken wordt gebracht.”

De voorstelling op zaterdag 8 oktober begint om 20.30 uur. Kaarten kosten 10,- euro en zijn te koop bij De Smeltkroes.

Powered by Blog Grabber