Traject service design

De gemeente Neerpelt is sterk begaan met de kwaliteit van de dienstverlening en hoe deze voortdurend verbeterd kan worden. Daarom is de gemeente in samenwerking met innovatiebureau Made gestart met het…Traject service design

22-05-2017 08:36 – Ingezonden door Redactie

De gemeente Neerpelt is sterk begaan met de kwaliteit van de dienstverlening en hoe deze voortdurend verbeterd kan worden. Daarom is de gemeente in samenwerking met innovatiebureau Made gestart met het traject service design. Doorheen dit traject wil de gemeente tot een duidelijke visie komen voor de dienstverlening van gemeente en OCMW en deze visie vertalen in concrete actieplannen.

In dit traject is het belangrijk om de mening van de inwoners te kennen. Daarom werd een online bevraging voorzien. Met deze vragenlijst wil de gemeente weten hoe belangrijk verschillende waarden zijn voor de dienstverlening en welke de werkpunten zijn.

Je kan de vragenlijst tot en met 28 mei invullen op www.neerpelt.be/totuwdienst. Het invullen neemt ongeveer 10 minuten in beslag. De deelnemers maken kans op een verrassingsbon van €10, te besteden bij 70 Neerpeltse handelaars.
Wie niet over een pc met internet beschikt, kan terecht in de bibliotheek tijdens de openingsuren.

Powered by Blog Grabber