Umoja ging met Studenten naar Shirimatunda en Moshi

Begin vorig jaar gingen de 1e gesprekken van start werden we gecontacteerd door studenten van QRIOS campus VSPW Hasselt. En ons project werd goedgekeurd. Met onze 7 studenten Miranda, Maaike, Conan, William,…Umoja ging met Studenten naar Shirimatunda en Moshi

18-05-2017 15:26 – Ingezonden door Redactie

Begin vorig jaar gingen de 1e gesprekken van start werden we gecontacteerd door studenten van QRIOS campus VSPW Hasselt. En ons project werd goedgekeurd. Met onze 7 studenten Miranda, Maaike, Conan, William, Monica, Karolien, Shauny en lerares Rita. was er vanaf het begin een heel goed contact. Alleen het feit al dat ze al deze Afrikaanse problemen het hoofd boden maakte ons als team heel sterk en close.
Lieve studenten, Umoja is trots op jullie want jullie leerden ook kinderen wat zelfredzaamheid is. Jullie maakte het begin waarop wij nu kunnen verder borduren.
Thomas More Lier.

Met Jolien, Brenda, Marie en Hanne van Thomas More Lier begonnen we ook begin vorig jaar met de voorbereiding. Dit was een heel andere voorbereiding dan met onze 7 studenten Orthopedagogie omdat de screening al gebeurd was. Marie en Brenda zijn studenten vroedkunde en Hanne en Jolien zijn studenten verpleegkunde. Door de nieuwe regering wordt alles veel moeilijker. Dat er maatregelen genomen worden is niet meer als normaal want blanke studenten hebben video’s van bevallingen en operatie gedeeld. Daardoor is het nu voor iedere buitenlandse student ontzettend moeilijk om stage te lopen. Ieder ziekenhuis van de regering moet een brief krijgen van het ministerie waarin staat dat ze studenten mogen toelaten. Maar die brief die krijgt tot op heden geen enkel ziekenhuis. Bij de minste misstap verliezen de mensen hun baan en dit maakt het voor iedereen ontzettend moeilijk. De mensen zijn bang. Maar ook hier geldt het, onze studenten zijn keien en zijn zeer bekwaam in het uitoefenen van hun stage.

Waterproject in Shirimatunda
In Juli werd ons waterproject geopend en zoals het in Afrika kan gaan ging dit nog gepaard met problemen na de opening. Umoja was de problemen moe en gaf aan indien er geen hulp zou komen wij dit publiek zouden maken. Nog dezelfde dag werd Umoja ontboden bij wat je hier de gouverneur kan noemen. Degene die verantwoordelijk was voor het waterproject was er niet maar aangezien het menens was kregen we van hoger op nu alle medewerking. We kregen zelfs de gedane onkosten terug betaald. Door ons netwerk konden wij hier op steun rekenen van onze vrienden. Met 3-4 mensen werd er nog weken aan gewerkt. Techniekers die gezorgd hebben dat ons waterproject nu werkt zoals het hoort te werken. Wanneer er nu niet voldoende zon is schakelt het automatisch over op elektriciteit. Het was een lange weg, een weg die we konden bewandelen dankzij Jacob en zijn familie. Ontzettend bedankt Jacob.

Dagopvang in Shirimatunda
34 kinderen met een beperking hebben wij nu in onze dagopvang. Yvone is de head teacher en dan hebben we een nieuwe leraar Nasorro en Olivia. Van in het begin was de opzet onze kinderen met een beperking een toekomst te geven. Tot nu toe werd er iedere dag geteld van 1 tot 10 en de abc opgeschreven. Iets wat voor de meeste van onze kinderen niet mogelijk was. Daarom was het zo belangrijk dat wij konden werken aan zelfredzaamheid.
Het was een hele uitdaging voor onze studenten want ze moesten in de dagopvang van nul af beginnen. Je zag het verschil al vanaf dag 1 en na enkele dagen was het verschil ongelofelijk. Onze kinderen met een grote beperking toverden een lach op hun gezichtje en hun gedrag veranderden. Ook voor het onderwijzend personeel was dit een grote uitdaging en ze gingen ervoor. Nu konden we ondervinden hoe gemotiveerd ze waren. De vooroordelen waren ongegrond en zeg nu zelf het is ook niet eenvoudig als je de middelen niet hebt. Of niet weet hoe er mee om te gaan. Het was een feest om naar de dagopvang te gaan. Marleen en ikzelf hadden ons voorgenomen niet geheel de dag in de dagopvang rond te lopen om onze studenten en kinderen niet te storen. Hier hebben we ons ook zoveel mogelijk aan gehouden. Maar gelukkig vroegen onze studenten ons ook regelmatig om er te zijn. Er werd een kookteam samengesteld en onze kinderen konden helpen. In het begin was het nog wat onwennig maar al snel sneden ze samen de groenten en kookten. Al snel leerden we om wat vroeger te beginnen want het neemt meer tijd in beslag en ook voor onze koks was het een aanpassing. Maar wat een genot.
Ook werd er veel aandacht besteed in het aanleggen van een tuintje. Ook hier kwamen de zaadjes na enkele dagen uit. Ze kunnen nu hun eigen groenten telen en worden bij al het werk geholpen door onze werker Joseph.
Vanaf het begin werd er begonnen om een snoezelkamer te maken. Dit is een kamer waarin onze kinderen met een beperking tot rust kunnen komen en genieten van de muziek en allerlei materialen kunnen voelen. De volledige kamer werd ingericht en onze kinderen genoten. Deze kamer en ook de tuin en het koken zal ons altijd herinneren aan de inzet van onze studenten.
In de toekomst hopen wij hier een vervolg aan te geven. De 1e contacten zijn er en hopelijk kunnen wij dit continueren. Zowel hier in België als in Tanzania.
Marleen en Shara gingen samen op pad voor stof om nieuwe uniformen te maken. Shara en een tailor gingen aan de slag om iedere kind in een nieuw uniform te steken. Ook de uniformen konden we kopen dank zij een sponsor.

Container en solar cookers
In de vakantieperiode gaan wij van start om een gesponsorde container te vullen. Een container die invoervrij van taks het land mag ingevoerd worden omdat ons project door de gemeente ondersteund wordt. In de container zullen 25 gesponsorde cookers zitten voor iedere familie in de dagopvang. Gelukkig krijgen wij de steun van verschillende sponsors om de container te vullen. We verzamelen medisch materiaal en ook proberen wij kleine meubels te verzamelen die ons al aangeboden zijn. Het medisch materiaal gebruiken wij in het Umojahuis en in het ziekenhuis. De meubels zullen dienen om de huisjes die TAWREF voor ons bouwde van meubels te voorzien, maar ook de huisjes die voor andere mensen zijn. Hiervoor zijn we nog op zoek naar een tijdelijke opslagruimte. Hopelijk vinden wij deze op deze manier.

Umojahuis
Ons Umojahuis is een groot project en hopelijk kunnen wij het Umojahuis dit jaar in gebruik nemen. Het Umojahuis zal dienen om de beperkingen te diagnosticeren en een behandelplan op te starten. De behandelingen zullen resulteren in begeleiding in de dagopvang en of in de thuissituatie. We zullen in het Umojahuis werken met een professioneel team en hopelijk ook met studenten die ons komen ondersteunen.

Powered by Blog Grabber