Uniek project Sint-Pietersbandenkerk

Afgelopen weken bezochten leerlingen van het vierde leerjaar de Sint-Pietersbandenkerk in Lommel. Ze werden ondergedompeld in het project ‘Een trip door de Sint-Pietersbandenkerk’ o.l.v. Elissa Van hoof,…Uniek project Sint-Pietersbandenkerk

24-05-2017 09:00 – Ingezonden door Redactie

Afgelopen weken bezochten leerlingen van het vierde leerjaar de Sint-Pietersbandenkerk in Lommel. Ze werden ondergedompeld in het project ‘Een trip door de Sint-Pietersbandenkerk’ o.l.v. Elissa Van hoof, derdejaarsstudente bij Karel de Grote-Hogeschool Antwerpen lerarenopleiding secundair (Project Algemene Vakken/ Project Kunstvakken).

Elissa Van hoof realiseerde dit cultureel project in opdracht van Cultureel Centrum De Adelberg in het kader van haar stage, binnen het Project Kunstvakken. Het project bestond uit een interactieve rondleiding in de kerk, gevolgd door een workshopnamiddag in het Cultuurcentrum.
De focus van dit project werd gelegd op de gerestaureerde kerk, de muurschilderingen, de glasramen en de beiaard. Het werd een actieve dag waarbij het cultureel erfgoed centraal stond.

Het project ‘een trip door de Sint-Pietersbandenkerk’ liet leerlingen van het vierde leerjaar basisonderwijs de schoonheid en de rijkdom van het cultureel erfgoed ervaren. De Lommelse Sint-Pietersbandenkerk is met zijn robuuste toren, grootse beiaard, knappe muurschilderingen en fraaie glasramen een uitgelezen plek om op een actieve manier met erfgoed kennis te maken.

Met dit project kregen leerlingen de kans om een kijkje te nemen achter verscholen plekken in de kerk, zoals de toren met zijn wenteltrap, de torenkamers die dromen van een ver verleden en de overweldigende kerkzolder. Stadsbeiaardier Liesbeth Janssens nam de leerlingen zelfs mee naar het hoogste plekje bij de beiaard met zijn vele klokken, waar ze bovendien zelf een stukje mochten spelen. De mooie muurschilderingen en glasramen kwamen in dit project tot leven door de verhalen die erachter schuilen. Architectuur, muziek en beeld werden op een speelse manier belicht.

Naast een interactieve rondleiding volgde in de namiddag een workshop waarin leerlingen creatief aan de slag konden. Opgedane indrukken werden zo hoogst persoonlijk vorm gegeven en ingekleurd. Het project ‘een trip door de Sint-Pietersbandenkerk’ werd m.a.w. een echte belevenis en een dag vol verwondering.

Op donderdag 18 mei 2017 van 16u00- 18u00 nodigen we de scholen graag opnieuw uit. We houden een kleine vernissage voor leerkrachten, ouders, kinderen en sympathisanten. Op deze mini-expositie worden de creaties van de leerlingen tentoongesteld in de galerij van het Cultuurcentrum. Meteen een kans om eigen werk en dat van anderen te bezichtigen. Ook de pers nodigen wij graag uit om een kijkje te komen nemen.

Powered by Blog Grabber