Vincentiusvereniging zet zich in voor hulpbehoevenden

Sinds een half jaar heeft Hamont-Achel een Sint Vincentiusafdeling. Deze vereniging organiseert iedere zaterdagvoormiddag een voedselbedeling in de speelzaal van de Wico Campus Salvator op ’t Lo. Hulpbehoevenden…Vincentiusvereniging zet zich in voor hulpbehoevenden

25-12-2016 11:08 – Ingezonden door Redactie

“De vereniging in Hamont-Achel is eigenlijk een onderafdeling van de Vincentius-conferentie Overpelt,” legt initiatiefneemster Liliane Joosten uit. “De vrouw van Jan Leroy, de voorzitter van de afdeling in Overpelt, gooide een balletje op toen we elkaar toevallig ontmoetten. 

Ik ben eigenlijk meteen in actie geschoten. Maar vooraleer we de vereniging definitief leven in konden blazen heb ik een informatieavond georganiseerd in de parochiezaal van Hamont-Lo. Zo kon ik meteen inventariseren of er voldoende animo en vrijwilligers waren. En die waren er! Gezien mijn drukke agenda heeft Ellen Rackels de taak van voorzitster op zich genomen. Er moest nog op zoek gegaan worden naar een geschikte locatie. Die hebben we uiteindelijk gevonden bij het Salvatorcollege. Sint Vincentius is nu gevestigd in de lokalen rond de speelzaal. Zo kon onze afdeling op 6 augustus van start gaan,” aldus Liliane. Liliane is momenteel werkzaam als parochieassistente maar was voorheen ook lesgeefster op het Salvatorcampus. 

Hulpbehoevenden die via het OCMW of het CAW worden doorverwezen krijgen een geldige bon. Met deze bon kunnen ze zich dan eenmaal per maand melden bij de voedselbedeling. Zij mogen dan als het ware komen shoppen tegen een erg minimale vergoeding. Er wordt een prijs berekend van minimaal 1€ tot maximaal 5€ per gezin. De hoeveelheid producten die de mensen mogen meenemen is afhankelijk van het aantal leden in het gezin. “We hebben een lokaal gevuld met droge voeding en drank en een ruimte waar we tal van diepvriesproducten aanbieden. Een deel van de producten wordt geschonken door de Europese Unie, een ander deel wordt beschikbaar gesteld door Sint Vincentius zelf en dan zijn er natuurlijk nog de schenkingen uit diverse hoeken. Dit kunnen lokale handelaars zijn of we zetten zelf acties op om zoveel mogelijk producten te verzamelen.” Zo werd er in de advent een actie op poten gezet door de vier parochies van Hamont-Achel en in november was er een speciale actie om zo speelgoed in te zamelen. “We proberen namelijk regelmatig iets extra’s te bieden indien mogelijk. Zo kan iedereen in de maand december als extraatje een verzorgingsproduct naar keuze meenemen. En over extraatjes gesproken, de afdeling in Hamont-Achel zorgt ook iedere week voor een gratis kopje koffie of thee voor de gasten en er wordt ook erg regelmatig gebak aangeboden, dat gemaakt wordt door de vrijwilligers! Deze kleine geste wordt niet overal aangeboden en dit maakt toch een wereld van verschil bij de ontvangst van onze doelgroep. En vanaf 2017 wil de afdeling ook kleding gaan aanbieden.”

De Sint Vincentius afdeling van Hamont-Achel kan rekenen op schenkingen om zo hun gasten een mooi assortiment aan te bieden. Bij de opstart werd de afdeling gesponsord door de Ladies Circle. Maar nieuwe vrijwilligers en ondernemingen die hun steentje willen bijdragen zijn natuurlijk nog steeds van harte welkom. Zij kunnen contact opnemen via het contactformulier dat te vinden is op http://vincentius-hamont.be. Private personen kunnen ook altijd een gift doen via rekeningnummer BE90 7360 2496 4632 met vermelding ‘gift/donatie voor Sint Vincentius Hamont-Achel’.  De voedselbedeling vindt plaats iedere zaterdagochtend van 10 uur tot 12 uur in de zaal van het Salvatorcollege, bereikbaar via het Patershof. De locatie is trouwens aangegeven met wegwijzers.

Powered by Blog Grabber