Zoek het verdwenen dorp van de Meelakkers

Tot het begin van de twintigste eeuw woonden en werkten er nog mensen in de Meelakkers. De mensen en de huizen zijn verdwenen maar hun sporen zijn nog overal zichtbaar. De eik van Leendert Jansen was een baken in de omgeving, waar toen nog geen hoogspanningsmasten stonden en waar nog niemand van de A67…Zoek het verdwenen dorp van de Meelakkers

16-05-2017 08:45 – Ingezonden door Redactie

Tot het begin van de twintigste eeuw woonden en werkten er nog mensen in de Meelakkers. De mensen en de huizen zijn verdwenen maar hun sporen zijn nog overal zichtbaar. De eik van Leendert Jansen was een baken in de omgeving, waar toen nog geen hoogspanningsmasten stonden en waar nog niemand van de A67 had gehoord. In De Meel kun je de evolutie van een landschap zien: van natuur, via cultuur weer terug naar natuur. Op zondag 21 mei kunt u dit samen met natuurgidsen van IVN Heeze-Leende gaan bekijken. De wandeling, die ongeveer twee uur zal duren, begint om 14.00 uur vanaf de Huisvenseweg (2e fietspad vanaf Heeze). De deelname aan de wandeling is gratis

Van oorsprong betreft de Meel een 15e-eeuws gehucht. De hoogste graad van bebouwing werd bereikt in 1600: er stonden toen 6 huizen aan een soort pleintje, met als belangrijkste de Meelsche Hoeve. Juist door de historisch achtergrond is de Meel zeer interessant. Veel van de huidige natuurgebieden zijn gelegen op min of meer maagdelijke grond, die dus nooit echt in cultuur is gebracht. Om diverse redenen, maar toch wel vooral vanwege: te arm, te droog of te nat. De Meel daarentegen is meer dan 500 jaar door de mens bewoond en bewerkt. Landschappelijk kun je de voormalige akkers, de eikenhoutwallen, het “dorpsplein” en de zgn. “plukkemkuil” terugvinden. Een plukkemkuil werd gebruikt voor het wassen van knollen en wortelen voor het vee.
Bijzonder is dat de door het eeuwenlang gebruik van plaggenmest verhoogde bolle akkers nu beplant zijn met naaldhout. De flora en fauna is dan ook rijker dan je in een dennenbos zou vermoeden. In ieder seizoen is dit wel te merken. De nu meer dan honderdjarige eiken zijn voortgekomen uit de houtwallen en geven nog dikwijls de plaats van de houtwallen aan. In De Meel kun je dus de evolutie van een landschap zien en iedere periode heeft hier zijn merktekens achtergelaten en bijgedragen aan een bijzonder gevarieerd landschap. Een absolute aanrader voor een wandeling met het hele gezin.

Voor meer informative en een overzicht van alle IVN-wandelingen zie: www.ivn.nl/heeze-leende

Powered by Blog Grabber