8ste internationale Schans jeugdschaaktoernooi

Het tiende jeugdtoernooi van dit jaar dat onderdeel van Vlaams jeugdschaakcriterium is, vond deze zaterdag plaats op WICO Sint Maria te Neerpelt. 104 jonge en oude schakers zakten af vanuit alle uithoeken van België en ook van over de grens. De jongeren waren volgens leeftijd verdeeld in 6 categorieën….8ste internationale Schans jeugdschaaktoernooi

17-10-2014 10:31 – Ingezonden door Redactie

Het tiende jeugdtoernooi van dit jaar dat onderdeel van Vlaams jeugdschaakcriterium is, vond deze zaterdag plaats op WICO Sint Maria te Neerpelt. 104 jonge en oude schakers zakten af vanuit alle uithoeken van België en ook van over de grens. De jongeren waren volgens leeftijd verdeeld in 6 categorieën. De jeugdspelers uit Neerpelt en Achel (aangesloten bij NSK) speelden in de middelste groepen. Aangevoerd door Bram Veestraeten (-16) gingen zij met open vizier ten strijde. Bram kende een zwakke start, herpakte zich en met 3/7 behaalde hij toch een mooie 7de plaats.

Fleur Swennen (-14) greep nipt naast de titel. Ze liet vanaf het begin blijken dat zij resoluut voor de titel gaat. Lisanne van Veenendaal als tweede Neerpeltse meisje in haar reeks kon haar tempo niet volgen en werd uiteindelijk derde bij de meisjes. Fleur ging als een sneltrein door en verloor maar een keer in de laatste ronde. Door deze nederlaag werd zij pas tweede.

Juliette Sleurs kende een aarzelende start in de categorie tot 12 jaar. Na een magere 1 op 4 en aangemoedigd door een bezoek van haar moeder haalde zij in de resterende 3 ronden 3 punten en met 4 op 7 eindigde zij op de 7de plaats. Juliette speelt vanaf september een reeks hoger bij wijze van voorbereiding op komende kampioenschappen.

Sander Jansen, de kersverse jeugd snelschaakkampioen van Limburg was benieuwd wat zijn kansen in een toernooi met ander tempo waren. Het ging hem goed en met 5 op 9 behaalde hij een mooie 10de plaats. Deze categorie was de meest bezette van het toernooi. Tussen 26 deelnemers waren er 7 van Neerpelter schaakkring. Naast Sander speelde Tijn Schmiehusen zijn beste toernooi van het jaar en met ook 5 op 9 stond hij maar een plaats achter hem.

Troy en Thorben van Leuken, de schakende tweeling uit Neerpelt wisselden nederlagen af met overwinningen en eindigden op de 16de en respectievelijk 17de plaats met 4 op 9. Jef en Vic van Eester en Giel Schmiehusen stonden hun mannetje, maar missen nog een beetje ervaring. Met de komende stappentoernooien zal het wel lukken.

Het toernooi kreeg meerdere bezoekers over de vloer. De burgermeester Raf Drieskens kwam polshoogte nemen, de directeur van de school Ignace van Herk kwam de jeugdspelers op zijn terrein verwelkomen en ook schepen van sport Leen Gielen was van partij. Zij kreeg de eer om de eerste zet op het eerste bord uit te voeren. Stefan Beukema, de winnaar van het toernooi, vond het een goede zet en zette zijn partij daarna voort.

Powered by Blog Grabber