‘De oneindigheid van de canon’ van Imago Tijl

Je kent het beeld wel van de zee met haar eb en vloed. Je kent het beeld wel van de wind die het zand opwaait tot een hoopje duin, waarna kinderen al spelend de korrels terug naar de zee brengen. Je kent…‘De oneindigheid van de canon’ van Imago Tijl

27-02-2016 13:00 – Ingezonden door Redactie

Je kent het beeld wel van de zee met haar eb en vloed. Je kent het beeld wel van de wind die het zand opwaait tot een hoopje duin, waarna kinderen al spelend de korrels terug naar de zee brengen. Je kent het beeld wel van de zon die elke dag weer in de zee glijdt en een rode gloed over de kabbelende golven strooit … De beelden van de herhaling, de op en neer gaande herhaling  van steeds diezelfde beweging,  steeds weer die canon, die oneindigheid van de canon… En toch werd dat beeld deze zomer danig verstoord. In de canon van de golven had de zee Aylan gebracht. Dat beeld liet niemand meer los, werd op ons netvlies gebrand.

En zo ontstond The hope of an empty sea, een suite van vijf dansen. Het stuk begint met een koppel dat voor zich uitstaart naar de lege zee. Ze lossen op in een mensenzee en het individu is enkel een droombeeld, alsof elke naam van elke eenling in een steen geschreven staat en werd achtergelaten op het strand van herkomst. En dan is er de angstaanjagende, donkere, nachtelijke zee. In deze donkerte worden de beelden anders, benauwend. En mocht de rust toch terugkeren, dan lijken ze geketend, geketend aan hun eigen onzekere gevoelens en angsten.  En toch is er de hoop voor ons en voor hen, de hoop van de lege zee …

Je krijgt het inderdaad onmiddellijk voorgeschoteld. Niet dat we je als publiek een geweten willen schoppen, maar als de avond nog jong is, mag er even nagedacht worden. Daarna gaat het immers de luchtige toer op. Wellicht herinnert u zich La Cadence des Tsiganes nog wel, die woonwagenbewonersdans en Tensao , die open, zomerse en vloeiende choreografie waar je de zee vanuit een ander oogpunt kan ontwaren. Deze dansen laten je weer even comfortabel in je stoel zakken. Daarna komt er toch nog een klein protest. In Manifesta stonden de grote jongens vorig jaar werkelijk het allerbeste van zichzelf te geven en ze hebben beloofd dat dit jaar opnieuw te doen. De vrolijke vlaggendans Ritmo Colorido staat niet mis als inleiding op Chairleston, u weet wel, die dans waarin u weer mag participeren. Heeft u de handjes en dijen vooraf nog niet warm gemaakt, dan doen de vierentwintig jongens en meisjes dat wel samen met u .. 

Met de gouden tranen van een afscheid of van een wederontmoeting treffen we u weer na de pauze aan. Dit duet verstilde een 5000-koppig publiek tijdens Levensloop en zal ook nu weer tot enige verstilling verzoeken. Maar dan breekt het geweld los. Eerst is er Interval van de middengroep meisjes, de dans die met ongelijke intervallen twijfel zaait, dan volgt Jinga! , waarbij de heupen weelderig zwieren op modern Afrikaanse ritmes, om te vervolgen met What’s next? , jongens in lange zwarte jassen met gouden vegen op helse cadansen.  Wat eerst heel stil begint mondt uit in een dans vol slagkracht. Met Gash Slash slaan de jongens van de middengroep zich een weg door een jungle van bewegingen. En voor wie er nog niet genoeg van heeft, met Girlbotics geven we er nog serieuze futuristische lap op.  Alvorens we naar onze veilige schuilplaats gaan, kleuren we toch nog even buiten de lijntjes terwijl de contouren van de immer zwaaiende vlag je een rad voor de ogen draaien in Outlines  

En nu zie ik u denken: waar zit ‘de herneming’ dit jaar? De herneming zit verborgen in een ander jasje, of eigenlijk is het jasje hetzelfde en is de rest anders … U vindt dit cryptisch? Dan is het nu aan u om te komen kijken en samen met drieënzeventig jongens en meisjes De oneindigheid van de canon te beleven in ons huistheater Dommelhof te Neerpelt.

 De oneindigheid van de canon wordt gedanst op vrijdag 4 maart 2016 om 20.15 uur, op zaterdag 5 maart 2016 om 20.15 uur (uitverkocht) en op zondag 6 maart 2016 om 15.00 uur. Kaarten kan u bestellen op het nummer 0032 11 80 50 02 of www.imagotijl.be/tickets.

Powered by Blog Grabber