De Waakhonden in Parktheater

Hoe kijken journalisten aan tegen de wereld, hun werk en hun collega’s?

De voorstelling De waakhonden, over de werking van het regionale dagblad, komt terug naar Eindhoven. Na een succesvolle tournee…De Waakhonden in Parktheater

15-10-2015 13:45 – Ingezonden door Redactie

Hoe kijken journalisten aan tegen de wereld, hun werk en hun collega’s? 
De voorstelling De waakhonden, over de werking van het regionale dagblad, komt terug naar Eindhoven. Na een succesvolle tournee langs de Brabantse theaters zijn er op 14, 15 en 16 oktober wederom drie voorstellingen in het Parktheater te zien. Daarmee is de cirkel rond, want Eindhoven is ook de stad waar het allemaal begon. Ter voorbereiding liepen theatermaker Marcel Osterop en regisseur Roeland Hofman twee maanden mee bij het Eindhovens Dagblad. Zij onderzochten onder meer hoe het nieuws wordt vergaard en bogen zich onder meer over de vraag wie beslist welk nieuws de krant haalt en wat er op de voorpagina verschijnt? Osterop en Hofman woonden redactievergaderingen bij en volgden de  journalisten door de regio. Deze ervaringen en bevindingen zette Osterop om in de tragikomedie De waakhonden.

Wat is nieuws?
Als bewakers van de democratie hebben drie dagbladredacteuren zich tot doel gesteld om hun lezers dagelijks te voorzien van nieuws dat er werkelijk toe doet. Maar wat is nieuws? En wie bepaalt dat? Balancerend tussen humor en tragiek worstelen de karakters zich een weg richting de strakke deadline;  morgen moet er immers een krant liggen, de drukker wacht

Drie machten
Marcel Osterop is in 2013 door Het Zuidelijk Toneel verbonden aan de stad Eindhoven en is artist-in-residence van Parktheater Eindhoven binnen het innovatietraject thinX. In vier jaar tijd probeert Marcel Osterop  Eindhoven te ontrafelen aan de hand van drie machten in de stad: de politiek (2104), de media (2015) en het bedrijfsleven (2017). In 2014 liep Marcel mee bij de gemeente Eindhoven en maakte er de voorstelling Waterdragers over. Hij merkte toen dat het wel en wee van de politici sterk onderhevig is aan de mate waarin de krant over ze schrijft. Na de gemeente in 2014 en de krant in 2015, sluit Marcel Osterop het drieluik in 2017 af bij het bedrijfsleven; waar ligt de echte macht?

Tekst:  Marcel Osterop regie Roeland Hofman
Spel: Lotte Dunselman, Pieter Genard, Eva van Manen, Marcel Osterop i.s.m. Parktheater Eindhoven m.m.v. Eindhovens Dagblad. De waakhonden is nog te zien op woensdag 14, donderdag 15 en vrijdag 16 oktober in Parktheater Eindhoven. Aanvang 20.30 uur in de Kameleonzaal.

HZT.NL

Powered by Blog Grabber