Eerste lustrum vereniging Vrienden van Het Schepenhuis

BUDEL – De vereniging Vrienden van het Schepenhuis blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. De vereniging houdt verschillende activiteiten, waaronder een maandelijks ondernemerscafé in Het Schepenhuis in Budel….Eerste lustrum vereniging Vrienden van Het Schepenhuis

27-02-2016 12:30 – Ingezonden door Redactie

BUDEL – De vereniging Vrienden van het Schepenhuis blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. De vereniging houdt verschillende activiteiten, waaronder een maandelijks ondernemerscafé in Het Schepenhuis in Budel. Daarnaast maakt ze zich sterk voor de activiteiten van de Stichting het Schepenhuis Cranendonck.

Het Schepenhuis op de Markt in Budel biedt sinds 2010 onderdak aan de cliënten van Lunet zorg, die er een dagcafé en knutselatelier runnen. Verder hebben de lokale VVV, heemkundekring De Baronie van Cranendonck en Cranendocnkse Smokkelmuseum er op dit moment hun thuishaven. 

Deze activiteiten vallen onder de Stichting het Schepenhuis Cranendonck. Daarnaast is het rijksmonument, dat dateert uit 1771, al vijf jaar lang een drukbezochte ontmoetingsplek voor ondernemers. Niet alleen uit Cranendonck, maar ook uit de regio. Dit maandelijkse ondernemerscafé is een van de activiteiten van de vereniging Vrienden van het Schepenhuis, die dit jaar het eerste lustrum viert.

De Cranendonckse ondernemers Tonnie van Kessel en Frank van Mierlo namen het initiatief voor de vereniging, die is opgericht om de activiteiten van de gelijknamige exploitatiestichting te versterken en uit te bouwen. Van Mierlo: “We zijn een soort serviceclub.” De contributie van de leden en de inkomsten uit verkochte consumpties vloeit naar de stichting. Van Kessel: “Daardoor hebben we onder meer een terras en een wifi-netwerk kunnen realiseren. 

De eerste editie van het ondernemerscafé in februari 2011 overtrof met vijftig bezoekers alle verwachtingen. Van Kessel: “We hadden vooraf totaal geen idee wat we er van konden verwachten.”

Ondertussen is het ledental opgelopen tot ruim tweehonderd. Niet alleen bedrijven uit heel Cranendonck zijn aangesloten, maar ook ondernemers uit bijvoorbeeld Weert, Geldrop en Valkenswaard weten Het Schepenhuis te vinden. Laagdrempeligheid staat voorop. Ondernemers van jong tot oud en bedrijven in alle soorten en maten zijn lid.

Leden hoeven echter niet per se een achtergrond als ondernemer te hebben, aldus bestuurslid Marc Vos: “Ook particuliere donateurs kunnen zich bij ons aansluiten.” Van Kessel: “Zelfs PSV Eindhoven is lid.”

 Naast de mogelijkheid tot netwerken spreekt ook het gezellige karakter aan bij de bezoekers van het ondernemerscafé. De avonden worden regelmatig opgeluisterd door bekende Nederlanders en Vlamingen, zoals ondernemer Hennie van der Most, DJ Kelly Pfaff en oud-wielrenner Gert Jacobs. Er is ook ruimte voor ‘serieuze’ zaken. Ondernemers en bedrijven van klein tot groot weten elkaar te vinden. Daardoor ontstaat er een bijzondere kruisbestuiving, aldus Van Mierlo: “Ondernemers halen hier regelmatig opdrachten binnen.” Wel merkt hij dat een aantal leden weinig naar de activiteiten komt, zoals het ondernemerscafé of de jaarlijkse vriendendag. “Daarom gaan we ons nu richten op het verder verhogen van de kwaliteit en niet zozeer op het aantrekken van nieuwe leden”, zegt Van Mierlo.

Van Kessel: “Daarnaast willen we mensen ook prikkelen.” Vos vult aan: “Het Schepenhuis is bovendien een prachtig decor voor allerlei evenementen en activiteiten. Dat zag je afgelopen zomer bijvoorbeeld bij Budel on the Rocks.” “Budel on Ice is een ander voorbeeld”, aldus Van Mierlo, die hoopt op een nieuwe toekomst voor deze eindejaarsactiviteit. 

Een nieuw initiatief is De Helpende Hand. “Dit idee, waarmee we mensen willen helpen die  in de financiële problemen zitten, is ontstaan vanuit de vereniging”, zegt Van Kessel. De plannen worden de komende tijd verder uitgewerkt. Van Mierlo: “Het moet niet botsen met reeds bestaande initiatieven zoals de Stichting Leergeld.”

Het eerste lustrum wordt op zaterdag 28 mei gevierd met een uitstapje naar Toverland. Van Mierlo: “Ook de cliënten van Lunet zorg en hun begeleiders gaan dan mee.”

Meer info: vrienden.schepenhuis.com

Powered by Blog Grabber