Mars- en Showwedstrijden

Het afgelopen Pinksterweekend stond Hamont helemaal in het teken van mars- en show. In de straten van het centrum wapperden al weken op voorhand feestelijk de vlaggen. En het was inderdaad weer één groot…Mars- en Showwedstrijden

13-06-2014 11:13 – Ingezonden door Redactie

Het afgelopen Pinksterweekend stond Hamont helemaal in het teken van mars- en show. In de straten van het centrum wapperden al weken op voorhand feestelijk de vlaggen. En het was inderdaad weer één groot muzikaal feest in het Noord-Limburgse stadje.

Taptoe met muzikaal vuurwerk
Het vuurwerk kwam zaterdagavond exclusief van de aanwezige muziekgroepen, want het centrum van Hamont bleef helemaal gespaard van regen, hagel en onweer.  Het muzikale Pinksterweekend werd in gang gezet met de Internationale Taptoe Hamont die dit jaar gekenmerkt werd door een zeer hoogstaand niveau. De hoogtepunten van de avond waren zeker het optreden van de Oostenrijkse Trachtenmuzikkapelle uit Ottendorf, een pittoresk dorpje dat amper 1500 inwoners telt en dat met een orkest van ruim 70 muzikanten naar Hamont afreisde. De Rijnmondband uit Antwerpen en Showband Door Vriendschap Sterk uit Katwijk waren de andere muzikale toppers van de avond. Het meest indrukwekkende moment van de taptoe was ongetwijfeld de finale die met een verrassingsact van zanger Maarten Cox, die de markt uit de bol liet gaan met ‘Hey Jude’ live begeleid door het Oostenrijkse gastkorps. Aan het eind van de taptoe stond het hele marktplein gevuld met ruim 500 muzikanten van de deelnemende korpsen die samen het Limburgs Volkslied bliezen. Kortom een schitterende start van het festival dat door de bijna 4000 aanwezige toeschouwers erg gesmaakt werd. 

Wedstrijden in volle zon
De wedstrijden op zondag en maandag konden ook alvast rekenen op een zomerse maar wel hete dag. De organisatie in Hamont heeft duidelijk een hele goede engelbewaarder die steevast een goed woordje doet bij de weergoden, want het evenement geniet al sedert lange tijd van prachtige weersomstandigheden.  Enkele muzikanten kregen het hard te verduren door de verzengende zon op het marktplein maar kregen snel verkoeling aangeboden door het Rode Kruis. Van de 21 optredens op zondagnamiddag behaalden maar liefst zeven korpsen een  eerste prijs cum laude, dat is meer dan 90% van de punten. De Koninklijke Fanfare en Drumband de Eendracht uit Hamont-Lo veroverde de Kampioenstitel in middelbare afdeling bij de fanfares met een score van 93,08%, en verlengde daarmee haar Kampioenstitel van de vorige editie. De muzikanten van de fanfare vierden hun score tot in de vroege uurtjes tijdens de Verbroederingsavond. Absolute uitschieter op de zondag was de Rijnmondband uit Schiedam die voor haar optreden in de discipline ‘show’ in de hogere afdeling een score van 95,38% behaalde. Bij het horen van de score tijdens de massaal bijgewoonde proclamatie op het marktplein, schreeuwden de muzikanten het uit van verrassing. Deze score was duidelijk onverwacht maar absoluut verdiend! 

Trofee André Rijcken
In elke discipline in de hogere en middelbare reeksen worden Kampioenstitels uitgereikt. Ter nagedachtenis aan de stichter van dit evenement wordt er tweemaal een Trofee André Rijcken toegekend. De trofee voor het beste korps in de sectie Mars gaat dit jaar naar de Drumband van de Koninklijke Schutterij  St-Sebastiaan Sint-Huibrechtslille: en de trofee voor het beste korps in de sectie show wordt dit jaar door  de Rijnmondband uit Schiedam (Nederland) in de wacht gesleept.

Ruime belangstelling
Het driedaagse festival in Hamont is een echte trekpleister in de regio. Zowel vanuit de eigen provincie als vanuit Nederland zakken muziekliefhebbers af naar de mars- en showwedstrijden. De organisatie kon dit jaar weerom om en bij de 8000 toeschouwers tellen.

In de marge van het festival : Oostenrijkers zijn bijna 22 uur onderweg naar Hamont
De muzikanten van het Oostenrijkse korps uit Ottendorf hadden zich hun heenreis naar Hamont wellicht anders voorgesteld. Het zou sowieso een lange reis worden want Ottendorf ligt ca. 1100km van Hamont verwijderd. Een ernstig ongeval met een vrachtwagen op de autosnelweg in de omgeving van Frankfurt op vrijdagnamiddag zorgde voor een verkeersblokkade van enkele uren. Met maar liefst zeven uren vertraging kwam de bus uit Ottendorf eindelijk zaterdagochtend aan in Hamont. Daar zaten de gastgezinnen met kleine oogjes maar vol geduld te wachten op hun Oostenrijkste gasten. Het fileleed en de vermoeidheid waren evenwel snel vergeten door hun fantastische belevenis op de taptoe en de marswedstrijden. 

In de marge van het festival : verzustering tussen Hamont-Achel en Strausberg
Een trouwe gast van het Hamontse concours is de Fanfarenzug uit Strausberg (Duitsland) een stad van ca. 30.000 inwoners vlakbij Berlijn. De vereniging heeft doorheen de jaren een trouwen vriendschapsband opgebouwd met de organisatoren in Hamont. Jaarlijks op 3 oktober, wanneer in Duitsland de hereniging wordt herdacht, trekt een Hamontse delegatie naar Strausberg om er hun Herbstfanfare bij te wonen, het evenement dat de jaarwerking van de Fanfarenzug beëindigt. Dit jaar vergezelde de burgemeester van Strausberg mevr. Stadeler mee met haar Fanfarenzug naar Hamont. Ze werd ontvangen door burgemeester Theo Schuurmans op het stadhuis. De beide verenigingen stelden aan hun respectieve burgemeesters voor om een jumelage tot stand te brengen tussen Strausberg en Hamont-Achel. van gaan beide stadsbesturen en dat voorstel werd alvast bijzonder positief onthaald dor beide bewindslieden.

 De foto’s zijn van Gerard Coenen… www.gerardcoenen.be

Powered by Blog Grabber