Meesterlijke muziek op vrijdag

Kunst en Musea vzw geeft u een inkijk in het leven en de tijd van Tsjaikovski en Stravinsky en leert u hun muzikaal idioom kennen via prachtige meesterwerken. Dit gebeurt tijdens een tweeluik van telkens drie voormiddagen.

Op het eerste zicht lijken ze mijlenver uit elkaar te liggen. Tsjaikovski is…Meesterlijke muziek op vrijdag

17-11-2015 11:30 – Ingezonden door Redactie

Kunst en Musea vzw geeft u een inkijk in het leven en de tijd van Tsjaikovski en Stravinsky en leert u hun muzikaal idioom kennen via prachtige meesterwerken. Dit gebeurt tijdens een tweeluik van telkens drie voormiddagen.

Op het eerste zicht lijken ze mijlenver uit elkaar te liggen. Tsjaikovski is een behoudsgezinde volbloed romanticus en ziet muziek als zelfexpressie. ‘Als ik componeer, gebeurt het uit een onbeheersbare innerlijke drang. Ik schrijf muziek omdat ik iets te zeggen heb’, aldus Tsjaikovski. Stravinsky vertrekt vanuit de romantische traditie, maar breekt zich hieruit los. Voor hem ‘drukt muziek alleen zichzelf uit’. Hij blijkt een geniale vernieuwer en opent de deur naar het expressionisme. Hoe verschillend hun esthetiek ook is, hun afkomst verbindt hen. Hoewel ze beiden kosmopolitisch waren, bleef hun ziel onlosmakelijk verbonden met Moedertje Rusland en integreerden ze Russische melodieën en ritmes in hun muziek, ieder op hun eigen manier. Daarbij hadden beide componisten een grote voorliefde voor het ballet. Stravinsky stak zijn bewondering voor Tsjaikovski hieromtrent niet onder stoelen of banken. Hij werd door de ballerina Ida Rubinstein dan ook schertsend ‘Tsjaivinsky’ genoemd. Op 13 november staat het Viollconcerto van Tsjaikovski op het programma, 20 november is het de beurt aan Symfonie nr.6 (Pathétique) van Tsjaikovski en op 4 december 2015 De Notenkraker van Tsjaikovski. In het nieuwe jaar is iedereen welkom op 15 januari als De Vuurvogel van Stravinsky behandeld wordt, 22 januari staat het Expressionisme van Stravinsky op de rol en op 29 januari komt Le sacre du Printemps van Stravinsky aan bod. De luistervoormiddagen worden gedoceerd door musicologe Rose-Marie Hendrikx. De lessen gaan door in het Provinciaal Centrum Dommelhof, Toekomstlaan 5  te Neerpelt van 9.30 uur tot 12 uur. De prijs bedraagt 55 euro voor 6 luistervoormiddagen, inclusief syllabus en koffie. Meer info via het secretariaat van Kunst en Musea vzw (tel. 0032 11 661968).

Powered by Blog Grabber