Op ontdekkingstocht langs bijzondere bomen

Op ontdekkingstocht langs bijzondere bomen is een lezing verzorgd door Gerrit Haak, contactpersoon van de Bomenstichting. De organisatie is in handen van Stichting Groen Weert. Dat bomen bijzonder zijn,…Op ontdekkingstocht langs bijzondere bomen

01-11-2015 15:00 – Ingezonden door Redactie

Op ontdekkingstocht langs bijzondere bomen is een lezing verzorgd door Gerrit Haak, contactpersoon van de Bomenstichting. De organisatie is in handen van Stichting Groen Weert. Dat bomen bijzonder zijn, zullen natuurliefhebbers ongetwijfeld beamen. Bomen zijn een onmisbare aankleding van ons landschap en zijn de ‘slagroom op de taart’. In stad en dorp zijn de bomen in straten en perken essentieel voor de leefbaarheid. In kale straten en wijken met weinig bomen is meer criminaliteit en zijn de huizenprijzen lager. Niet voor niets wordt nieuwbouw altijd weergegeven in een ‘artist impression’ met veel (fictieve) bomen.

Bomen zijn ook essentieel voor de biodiversiteit in de natuur; zo zijn honderden insecten, zwammen, en dergelijke enkel en alleen afhankelijk van onze inheemse eik. De vogelaar zal bij bomen onmiddellijk denken aan de nestgelegenheid die ze bieden en van nature is hij geneigd naar vogels te speuren in bomen. Wie milieubewust is zal blij zijn met de luchtzuiverende eigenschappen van bomen: leverancier van zuurstof, opslag van CO2 en de opvang van, voor onze gezondheid schadelijk, fijnstof. Of misschien denkt u wel aan uw jeugd, toen u als kind in die enorme, dikke boom klom. …

Maar de echt speciale bomen zijn meestal niet die mooie, rechte en gesnoeide exemplaren. Juist de oude, grillige, knoestige, holle, scheve bomen trekken de aandacht en vertellen een verhaal over de (boom)geschiedenis. We kunnen bijzondere bomen ontdekken op onverwachte plekken in bosranden en akkers, op vergeten plekken op landgoederen of in een nieuwbouwwijk, waar zo’n boom door een actiegroep is gered. Soms was er sprake van een eigenzinnige eigenaar, zoals koningin Juliana op Soestdijk die, tegen de adviezen in, weigerde bepaalde oude bomen te kappen (zoals in de lezing getoond wordt).

Tja, welke boom u bijzonder vindt is deels subjectief, toch zijn er criteria waaraan monumentale bomen moeten voldoen voor registratie in het landelijk register van de Bomenstichting. Bijzonder aan bomen is, dat ze ons mensen kunnen overleven en tevens de oudste levende wezens op aarde zijn. Monumentale bomen zijn daarom ouder dan 80 jaar, naast bijzondere kenmerken die ze verder hebben. Ook de zeldzaamheid kan een boom ‘monumentaal’ maken – de ‘oudste’, ‘dikste’ of ‘hoogste’ is een ander criterium.

Daarom dat de Bomenstichting zegt: ‘Een boom is buitengewoon’.

 

Graag nodigen wij uit voor deze speciale bomenlezing op dinsdag 3 november 2015 in het Natuur- en Milieu Centrum, Geurtsvenweg 4, in Weert. Start van de lezing om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Met deze lezing willen we uw verwondering oproepen voor deze ‘bijzondere groene parels’. U allen bent van harte welkom!

Powered by Blog Grabber