Opera van CantArte in Hervormd kerkje

In het Nederlands Hervormd kerkje treedt op zondag 9 november om 15.00 uur het zangduo CantArte op, bestaande uit Gerard van Winkel en Carla Schoenmakers. Zij zullen met een vleugje toneelspel Duitse en…Opera van CantArte in Hervormd kerkje

04-11-2014 11:02 – Ingezonden door Redactie

In het Nederlands Hervormd kerkje treedt op zondag 9 november om 15.00 uur het zangduo CantArte op, bestaande uit Gerard van Winkel en Carla Schoenmakers. Zij zullen met een vleugje toneelspel Duitse en Italiaanse operastukken zingen van componisten als Verdi, Cardillo, Schubert en Mozart terwijl verteller Teun Ras ingaat op de historische achtergrond van de muziek. Peter Zimmerman begeleidt op de piano.  Teun vertelt in dit artikel meer over het concert, terwijl hij ook ingaat op het kerkje dat onder meer voor culturele doeleinden wordt gebruikt.

De meeste mensen zeggen ‘Het Protestants kerkje’, maar officieel is het: het Nederlands Hervormd kerkje, vertelt Teun. Het is een zogenaamd ‘Lodewijkskerkje’, afgeleid van koning Lodewijk Napoleon die vooral aan de Hervormde beweging in Brabant geld schonk voor de bouw van deze kerkjes. Sinds een aantal jaar heeft de stichting Hervormd Kerkje zich ontfermd over het gebouw en haar functie. Oud-burgemeester  Bart Meinema, Hendrik van den Boogaard, Albert Baar, Johan Vos en Jo Knoops zijn de bestuursleden hiervan. Zij hebben er mede voor gezorgd dat er nu een toilet en een keukentje in het gebouw zit, maar ook dat de kerk een culturele invulling heeft gekregen. Zo gaf in 2012 Maaike Boekholt van La Primavera er een concert terwijl Jan Siebelink en Wim Daniels er in 2014 lezingen hielden. 

En in het verlengde van dit soort culturele activiteiten staat nu CantArte op het programma. Mede door de hulp van Lenie Wijlaars is dit tot stand gekomen. Op 5 oktober trad het zangduo op in de Budelse pastorie voor genodigden, terwijl nu iedereen welkom is. Teun: “In het eerste gedeelte komen Italiaanse stukken aan bod en na de pauze Duitse liederen. Op die twee pijlers heb ik een betoogje gebouwd. Mijn grote ziel ligt bij de geschiedenis en ik vind het leuk om de noemenswaardige dingen te vertellen en de clichés te vermijden.”  Bij ieder nummer vertelt Teun onderhoudende anekdotes en gaat hij in op de thema’s en de context van de operamuziek.  Zo vertelt hij dat Italiaanse muziek volgens de Duitsers destijds te licht, frivool en zonder diepgang was terwijl Italianen de pessimistische, mythologische en zware Duitse componisten bekritiseerden. 

Dit contrast komt tijdens het concert ook naar voren door de toneelkunsten van Gerard en Carla. Teun: “Soms zijn het serieuze of dramatische liederen, maar ook hele lichte en zelfs hilarisch komische. CantArte beeldt het echt heel erg leuk uit, want het zijn ook toneelspelers. Zeker afgaande op de reacties van het optreden in de pastorie denk ik dat het concert in het kerkje een succes zal worden. Veel bezoekers hadden nooit gedacht dat opera een zo’n humoristisch en romantisch genre kan zijn. Je hoeft dan ook geen verstand van de muziek te hebben, genieten gaat het verstand voorbij.”

Het CantArte concert op 9 november is gratis, maar wel wordt er na de uitvoering om een bijdrage gevraagd voor de huur van de piano. Graag van tevoren reserveren via info@cantarte.nl

Door Bert Slenders

Powered by Blog Grabber