Paddenstoelen in Herbertusbossen

Herfst is de paddenstoelentijd bij uitstek. En de Herbertusbossen in Heeze zijn een rijk paddenstoelengebied.Paddenstoelen in Herbertusbossen

18-10-2014 14:27 – Ingezonden door Redactie

Herfst is de paddenstoelentijd bij uitstek. En de Herbertusbossen in Heeze zijn een rijk paddenstoelengebied. Op zondag 19 oktober organiseren IVN Asten-Someren en Heeze-Leende in dit gebied een paddenstoelenwandeling. Voor kinderen is de start om 13.30 uur en voor volwassenen om 14.00 uur.  Er wordt vertrokken bij de parkeerplaats van het crematorium van Heeze aan de Provincialeweg.

Wordt een duivelsei gebakken in heksenboter? Wie eet er van eekhoorntjesbrood? Rusten elfjes uit op paddenstoelen? Paddenstoelen zijn intrigerend, hallicunerend en ze hebben een belangrijke functie als opruimers in de natuur. In de herfst zijn er de meeste te zien. Als het lekker vochtig is en nog een beetje warm zie je ze uit de grond komen. We moeten dus een beetje geluk hebben om ze te kunnen zien. Maar in de Herbertusbossen staan elk jaar weer veel paddenstoelen. Om ze goed te kunnen bekijken kun je een spiegeltje meenemen. Dan kun je aan de onderkant zien wat voor soort het is: een plaatsjeszwam of een gaatjeszwam. En je kunt de kleur van de sporen zien.

Vroeger wisten de mensen niet waar de paddenstoelen vandaan kwamen. Ze dachten dat als de heksen in het rond dansten er een kring van paddenstoelen kwam of dat de duivel een ei had weggelegd. Daarom hebben ze soms sprookjesachtige namen, zoals heksenboter en elfenbankje of heksenkring en duivelsei. Dat mysterieuze kunnen we zondag in het bos zien.  Sommige paddenstoelen zijn heerlijk om te eten. Maar in het bos paddenstoelen plukken doen we niet meer, omdat er teveel zijn verdwenen. We laten ze zo veel mogelijk staan zodat ook andere mensen ervan kunnen genieten. Wij kunnen er in de winkel kopen.

Nieuwsgierig geworden? Natuurgidsen van IVN Heeze-Leende en IVN Asten-Someren  nemen u graag mee voor een wandeling in de Herbertusbossen. De wandeling duurt ongeveer twee uur. Nadere informatie kunt U krijgen bij IVN Heeze-Leende (040-2061857) en IVN Asten-Someren (0493-693368)

Powered by Blog Grabber