‘Rien nest impossible’

Op vrijdag 7 november om 20.15 uur geven Toon Fret en Veronika Iltchenko een concert in Concertzaal Charlotte J. van der Seijs in het Raadhuis op het Marktplein in Lommel. Toon Fret is bekend als fluitist…‘Rien nest impossible’

03-11-2014 13:39 – Ingezonden door Redactie

Op vrijdag 7 november om 20.15 uur geven Toon Fret en Veronika Iltchenko een concert in Concertzaal Charlotte J. van der Seijs in het Raadhuis op het Marktplein in Lommel. Toon Fret is bekend als fluitist van Oxalys en het Collectief, twee Belgische kamermuziekensembles met internationale uitstraling. Veronika Iltchenko is een temperamentvolle pianiste met oog voor detail, die de aandacht op zich vestigde met vertolkingen van romantische en laat-romantische werken. Toon Fret en Veronika Iltchenko, twee solisten die samen een bijzonder duo vormen met een inspirerend instrumentarium.

Hun eerste cd Le temps retrouvé laat virtuoze en verleidelijke muziek uit de Franse Belle Époque horen. Deze cd werd bijzonder goed onthaald en werd gevolgd door een even succesvolle concerttournee. Van de Belle Époque naar de Orient Express is maar een kleine stap. Veronika en Toon stelden dan ook een inspirerend programma samen waarin ze de muziek verkennen die weerklonk in de historische steden die aangedaan werd door de Oriënt Express. 

De Oriënt Express was de vervulling van de droom van de Belgische ingenieur Georges Nagelmackers om de mooiste steden in Europa met elkaar te verbinden. Een Belgische technische droom die verrassend parallel liep met de artistieke droom van componist Joseph Jongen. Danse Lente van Jongen, meesterlijk componist èn stadsgenoot van Nagelmackers mocht dan ook niet ontbreken op het programma. 

Met virtuoze en verleidelijke muziek voor fluit en piano van meesters als Debussy, Zemlinsky, Bartók,… schetsen Toon Fret en Veronika Iltchenko een periode waarin ‘rien n’est impossible’ als levensmotto gold. Een periode waarin élégance en stijlvolle luxe belangrijk waren en het vakmanschap van kunstenaars nog naar waarde werd geschat. Het duo Fret en Iltchenko staat voor verfijning, stijl, inzet en een verzorgde samenklank. Soms subtiel, dan weer opzwepend.

Programma:
Claude Debussy: Chansons de Bilitis / Sigfrid Karg-Elert: Impressions Exotiques / Alexander von Zemlinsky: Fantasien uber Gedichte von Dehmel / Béla Bartók: Suite Paysanne Hongroise / Georges Enescu: Cantabile et Presto / Necil Kazim Akses: Sonat flüt ve piyano için / Joseph Jongen: Danse Lente. Tickets: € 12 / € 10,20 (-26/+55) / € 9,60 (KKA) / € 9 (GKA/Sjock)  en meer info is te vinden op www.veronikapiano.com Een overzicht van Klassiek in Noord-Limburg seizoen 14-15 is te raadplegen op: www.ccdeadelberg.be

Powered by Blog Grabber