Sinterklaas treint naar Hamont

Al in de vijftiger jaren kwam De Goede Sint Hamont bezoeken met de trein. In die tijd reden hier nog stoomtreinen zoals menigeen zich nog wel zal herinneren. Hamont station was echter geen eindstation…Sinterklaas treint naar Hamont

20-11-2015 18:00 – Ingezonden door Redactie

Al in de vijftiger jaren kwam De Goede Sint Hamont bezoeken met de trein. In die tijd reden hier nog stoomtreinen zoals menigeen zich nog wel zal herinneren. Hamont station was echter geen eindstation want de trein, vergezeld van dikke witte stoomwolken rond de wielen en zware donkere dampwolken uit de schoorsteen, een eindproduct van de vette Limburgse steenkool, spoorde door naar het Nederlandse Weert. Het station was dus wel een grensstation en wanneer je uit Nederland kwam merkte je dat: je moest de douane passeren, je kon maar best niet smokkelen, alhoewel… In het imposante station was buiten de douanepost ondermeer ook een manuele telefooncentrale en een wachtzaal ondergebracht. Vanuit Hamont kon je naar Antwerpen en Luik sporen met het “ijzeren ros”. 

Toen de trein voor personenvervoer werd afgeschaft moest de Sint noodgedwongen met een ander vervoermiddel naar het noorden van het land reizen. Enkele keren kwam hij met de boot en werd de ontvangst aan de Kettingbrug een onvergetelijk moment voor iedereen en zeker voor de kinderen. Iedereen werd met bussen tot aan het kanaal gebracht en nadien werd iedereen met de Sint en zijn Zwarte Pieten naar de Posthoorn gereden. Ook een helikopter werd enkele malen ingezet: bij slecht zicht zijn er wel eens problemen geweest doordat de vliegenierspiet de landingsplaats niet direct terug vond nadat hij de eerste lading Zwarte Pieten had gedropt, maar uiteindelijk is iedereen op de landingsplaats afgezet. Ook is hij ooit met een klein vliegtuig geland op de terreinen van de hondenclub in de Bevrijdingsstraat. Met geel/oranje kleurig rookvuurwerk werd de juiste landingsplaats aangewezen voor de Pietpiloot. Met een grote luchtballon zijn ooit enkele van zijn Zwarte Pieten vertrokken naar de gemeente waar de Sint later naar toe zou gaan zodat deze Pieten de ontvangst konden voorbereiden. De Pieten zijn echter goede klimmers maar er was er toch eens eentje die op het dak van “De Spar” winkel was geklommen en hoogtevrees kreeg en van schrik niet meer durfde bewegen. De brandweer uit Lommel heeft hem, met gebruik van een enorme uitschuifladder, zonder problemen terug op de begane grond gebracht, en dat die Piet blij was hoef ik je niet te vertellen. Maar meestal was de Sint de nacht voordien reeds aangekomen in Hamont en had hij soms zijn schimmel met koets meegebracht. Overnachten deed hij altijd in het klooster: daar werd hij goed verzorgd en was hij volledig uitgerust om de Hamonter kinderen te ontvangen. 

Dit jaar zal hij ontvangen worden aan het station, ja hij komt met de trein. Sinds de passagierstrein opnieuw rijdt tot Hamont is dit een uitgelezen mogelijkheid om, net zoals vroeger, de trein te nemen liet hij weten. Zo rechtstreeks van Antwerpen naar Hamont, ongelooflijk dat het opnieuw kan. Hij dacht wel met een elektrische trein te kunnen rijden maar wij moesten hem teleurstellen dat het nog een vervuilende diesel was, waarop hij zei “ik breng al jaren alléén elektrische treinen bij de kinderen, het wordt tijd dat hier elektrische treinen rijden. Ik hoop dat het over een paar jaar kan want dit is echt milieu onvriendelijk.” Dat de Sint weer met de trein komt is niet de enige reden dat het een bijzondere ontvangst wordt. Het is meteen ook de 65ste keer dat hij in Hamont komt en dit zelfs zonder een jaar over te slaan. Herhaaldelijk prijst de Sint ook de geweldige sfeer die hij hier ieder jaar ervaart en dat ook zoveel ouders en grootouders bij de ontvangst aanwezig zijn “Geweldig” zegt hij meermaals als hij de enthousiaste menigte ziet.

Het Sinterklaascomité heeft ook dit jaar een kleurwedstrijd ingericht. De kinderen van Hamont en Hamont-Lo zullen via de scholen het kleurformulier ontvangen. De kinderen met de best gekleurde bladen verdienen een speciale prijs, zij zullen de hele namiddag kort bij de Sint mogen blijven maar wat het precies zal zijn moet een verrassing blijven. De tekening moeten ten laatste op zaterdag 14 november binnengebracht worden bij PaperPoint, Stad 16/1. Ook in de scholen zullen ze het Hamonter Sinterklaasliedje oefenen want dat moet dé apotheose worden als de Sint uit de trein stapt. 

We verwachten dat de Sint op zondag 22 november om 13.30 uur aan het station aankomt en ook dat jullie op tijd zouden komen om deze ontvangst met de trein na zoveel jaren opnieuw te beleven. Daarna vertrekken we naar de Posthoorn. Op het einde van het feest zal de Sint de snoepzakken uitdelen (vergeet je bon niet) en dit tot 16.30 uur. 

Om alles veilig te laten doorgaan vragen we jullie niet op het stationsperron te gaan staan en na de ontvangst van de Sint naar de Posthoorn te gaan via de Posthoornstraat en de Stationsstraat over te steken aan het zebrapad ter hoogte van het hotel “Hooghuys”. 

We hopen dat het weer ons goed gezind is dat we het regenscherm en de dikke jas en trui kunnen thuis laten. Het zal weer een daverende namiddag worden samen met de Sint en zijn Zwarte Pieten. Het Sinterklaascomité van Hamont dankt iedereen die zich al jaren inzet om dit feest te doen slagen en tot ver buiten de stadsgrenzen te doen uitstralen en ook voor de financiële bijdrage die ieder jaar wordt ontvangen van de Hamonter bevolking en het Stadsbestuur.

Powered by Blog Grabber