St-Antoniusprocessie en Dorpsfeest in Achel

Naar jaarlijkse traditie trekt op zondag 15 juni de St-Antoniusprocessie door de straten van Achel. Na de processie kan iedereen genieten van diverse activiteiten tijdens het Dorpsfeest in het verkeersvrije…St-Antoniusprocessie en Dorpsfeest in Achel

14-06-2014 10:16 – Ingezonden door Redactie

Naar jaarlijkse traditie trekt op zondag 15 juni de St-Antoniusprocessie door de straten van Achel. Na de processie kan iedereen genieten van diverse activiteiten tijdens het Dorpsfeest in het verkeersvrije centrum van Achel.

Het feest wordt uitgewerkt door de V.V.V. Hamont-Achel in samenwerking met de verenigingen en de Achelse middenstand. De processie, die om 10.30 uur van start gaat na de Hoogmis om 9.30 uur, wordt in goede banen geleid door het Processiecomité St. Antonius van Padua. De processie en het dorpsfeest behoren al meer dan 30 jaar tot de Achelse traditie. Het centrum van Achel zal op zondag 15 juni weer bol staan van de activiteiten. 

Traditioneel zal het centrum versierd zijn met de Antoniusvlaggen die uithangen aan o.a. de kerktoren en bij vele woningen. Gestart wordt die dag om 9.30 uur met een Hoogmis die wordt voorgegaan door Guido Honnay. Daarna vertrekt de Sint-Antoniusprocessie. Een aantal klassen van de lagere school zal naar het Antoniusaltaar komen, waar ze een woordje uitleg krijgen over deze bijzondere figuur uit Padua en de Achelse traditie die hiermee gepaard gaat. Sint-Antonius wordt traditioneel aangeroepen om verloren voorwerpen terug te vinden, maar de dag van vandaag mag hij beschouwd worden als de ‘patroon van de zoekende mensen’.  Nieuw sinds vorig jaar is ook dat er een vuurkar meegenomen wordt. Dit jaar werden de verenigingen opgeroepen om iemand af te vaardigen die het vuur aan wakkert en zo ‘doorgever van de traditie’ wordt. Verenigingen zijn immers ook steeds ‘zoekend’ naar nieuwe vrijwilligers, leden en helpende handen. 

Na de processie gaat het Dorpsfeest van start. Dit volksfeest belooft ook dit jaar weer een groot succes te worden. Er zullen optredens zijn op diverse locaties, attracties voor jong en oud en de vele orkestjes zullen bij de verschillende terrasjes weer zorgen voor heel wat ambiance. Heel wat verenigingen zullen met kraampjes aanwezig zijn en allerlei lekkernijen aanbieden. O.a. de Koninklijke Fanfare Kempenbloei, Dansschool Smash, balletschool ‘Pas de Deux’ en zangkoor Noorderklanken zullen het beste van zichzelf geven. Daarnaast is er een crea- en kunsthappening in en rond het Michielshof, en een gezellige rommelmarkt in de Dorpsstraat. Heel wat horecagelegenheden zullen die dag natuurlijk hun terrasjes uithalen. Daarnaast zijn er ook wat speciale attracties voor jong en oud zoals een stand met Limburgse roofvogels, een Achelse paardenmolen, een kindermarkt, een bungee run, een hindernissenbaan en nog veel meer! En voor de geïnteresseerden is er een boeiende tentoonstelling in het Grevenbroekmuseum. 

 

Zeker de moeite dus om een kijkje te komen nemen. Voorde gelegenheid zal het centrum van Achel vanaf zondagochtend 7 uur verkeersvrij gemaakt worden.

Powered by Blog Grabber