The Great War

De eerste wereldoorlog was de laatste (bijna) uitsluitend soldatenoorlog of was het toch meer een generaalsoorlog en kon men daarom er in 1916 of 1917 geen eind aan maken?The Great War

26-10-2014 17:18 – Ingezonden door Redactie

De eerste wereldoorlog was de laatste (bijna) uitsluitend soldatenoorlog of was het toch meer een generaalsoorlog en kon men daarom er in 1916 of 1917 geen eind aan maken? Over deze wereldoorlog is veel geschreven. Ook dit jaar, waarin we gedenken dat 100 jaar geleden Deze oorlog begon. Met de titel: ‘Ein Frischer Fröhlicher Krieg / War to end all wars’ presenteren twee oud-leraren, drs. J.Leemans en Mevr. R. van Vlijmen een powerpoint-presentatie van ongeveer anderhalf uur.

De presentatie zet u ongetwijfeld op een heel eigen wijze aan het denken. Het afwisselend stemgeluid, duidelijke presentatie, korte muziekfragmenten en 200 illustraties boeien tot het laatste toe. De presentatie is een soort meditatie over enkele vragen die je over deze oorlog zou kunnen stellen. Het begint met een verkenning van het begrip ‘oorlog’ zoals dat in de 19e eeuw gegroeid was -vooral door het voeren van allerlei oorlogen. In 1914 wíl men oorlog en is men er blij mee: Jetzt get’s los!  De inleiders beschrijven deze voor ons nu bijna onbegrijpelijke wil om oorlog te voeren. Ze beschrijven en laten met foto’s het beeld zien van de “oorlog” en hoe dat na 1915 verandert. Ook staan beide inleiders uitdrukkelijk stil bij de vraag: “Aan welke kant stond God?”      Uiteindelijk is het de soldaat zelf die hier het dichtst bij een antwoord komt. En zo voert de presentatie naar de vraag hoe deze oorlog van 100 jaar geleden het beste kan worden herdacht. Wetenschappelijke studies, deelonderwerpen over de oorlog (vluchtelingen, gas, oorlogsmisdaden, plaatselijke veldslagen enz.) zijn belangrijk, maar de nadruk is de laatste tijd vooral komen te liggen op het lot van de gewone soldaat en zijn directe achterban.  De inleiders focussen ten slotte op het lot van één soldaat van wie ze de huidige familie kennen. Vooral de citaten uit zijn brieven maken veel indruk! De lezing wordt gehouden op maandag 27 oktober 2014 in het Gemeentecentrum van de Protestantse Bethelkerk, Maaspoort 30, 6001 BP Weert. De avond begint om 20:00 uur en de entree bedraagt € 5,00.

Powered by Blog Grabber