Verschil in begraafplaatsen (2)

Vooruitlopend op Allerheiligen, Allerzielen en de Wapenstilstand, werpen we deze maand een blik op verschillende soorten begraafplaatsen. Ooit op een joods kerkhof geweest? Of een militaire begraafplaats…Verschil in begraafplaatsen (2)

19-10-2014 09:58 – Ingezonden door Redactie

Vooruitlopend op Allerheiligen, Allerzielen en de Wapenstilstand, werpen we deze maand een blik op verschillende soorten begraafplaatsen. Ooit op een joods kerkhof geweest? Of een militaire begraafplaats bezocht? Zijn hier graven van Moslims? En hoe was het verschil tussen katholieke en protestantse graven? Deze week deel 2, over islamitische begraafplaatsen.

Stichting Islamitisch Begraafwezen  pleit voor bijzondere islamitische begraafplaatsen. Er is tot nu toe echter nog geen enkele begraafplaats in België of Nederland die uitsluitend islamitisch is. Islamitische begraafplaatsen maken nu meestal deel uit van de aanwezige gemeentelijke begraafplaatsen. Deze zijn door de wetgever daar gesitueerd om te voorzien in de basisbehoefte van begraven, want islamieten hanteren andere voorschriften en gebruiken. 

Kinderen en volwassenen
Op de begraafplaats De Roosen in Neerpelt aan de Roosendijk, is een perceel (strook B) voorzien voor de begraving van niet-katholieken. Er is eveneens eens een apart perceel (strook M) dat bestemd is voor het begraven van moslims, die omwille van religieuze motieven, met het gezicht naar het oosten moeten worden gericht. De volwassenen en de kinderen zullen ieder op een aparte plaats, binnen deze strook, te rusten worden gelegd. Op deze graven mogen geen tekens, foto’s of spreuken worden aangebracht. Het materiaal en de afmetingen van het grafteken van zowel de volwassenen als de kinderen worden door het gemeentebestuur bepaald. De omboording van het graf zal uitgevoerd worden door de technische dienst van de gemeente d.m.v. betonnen boordplaatjes. 

De grafsteen voor volwassen moslims wordt steeds gemaakt van wit geslepen beton met een boog van 180°, een hoogte van 1,25 m, een breedte van 0,50 m en een dikte van 0,10 m, zo luidt de gemeentelijke verordening. Voor moslimkinderen tot 12 jaar wordt de steen gemaakt in carrara-marmer, ook met een boog van 180° en de maten 0,75 m. 0,50 m. en 0,02 m. Islamieten worden in een graf gelegd zonder kist, en met het aangezicht naar het oosten gericht. Zij mogen zich niet laten cremeren. Zij willen zo spoedig mogelijk begraven worden, en vaak in het land van herkomst. Veelal is daar in een overlijdensverzekering al rekening mee gehouden.

Eerbied
Begraafplaatsen staan bij moslims in hoog aanzien. Moslims blijven graven van gestorven familieleden bezoeken. Het is een islamitische regel dat begraafplaatsen niet worden geruimd, en toebehoren aan hen die er begraven liggen. De overledenen hebben hier hun eeuwige rustplaats. De begraafplaats heeft eenzelfde etiquette als bezoek aan een moskee en men gedraagt zich bij bezoek alsof men in een moskee is. Enkele van die regels zijn: – heren hebben geen korte broeken aan boven de knie, – men loopt niet over de graven, maar volgt de paden,  – de begraafplaats dient niet ter vermaak; dus geen etenswaren, muziek, zitten / leunen op zerken etc. , – geen ongewenst gedrag (bijvoorbeeld: spelende kinderen, achterlaten van afval) . Dus eerbied is heel belangrijk.

Het is geen islamitisch gebruik om bij een graf bloemen te leggen of andere decoraties zoals knuffeldieren, kaarsen en dergelijke. Over de voorbereiding op de dood, de rituele wassing na het sterven en de uiteindelijke begrafenis van moslims zijn ook interessante aspecten te melden. Maar die vallen buiten de bedoeling van deze artikelenserie. Volgende keer staan we stil bij begraafplaatsen van militairen, vagebonden en monniken in de omgeving van Hamont-Achel.

Tekst en foto’s Evert Meijs

Powered by Blog Grabber