Voordracht NEOS Neerpelt-Overpelt

De stuurgroep van NEOS Neerpelt-Overpelt organiseert op donderdag 19 november om 14.30 uur een voordracht rond Vivaldi en zijn Quattro Stagioni door musicologe Rose-Marie Hendrikx in CC Palethe te Overpelt.Voordracht NEOS Neerpelt-Overpelt

12-11-2015 12:01 – Ingezonden door Redactie

De stuurgroep van NEOS Neerpelt-Overpelt organiseert op donderdag 19 november om 14.30 uur een voordracht rond Vivaldi en zijn Quattro Stagioni door musicologe Rose-Marie Hendrikx in CC Palethe te Overpelt. Antonio Lucio Vivaldi zag in 1678 in Venetië, mogelijk tijdens een aardbeving, het levenslicht. In 1703 werd hij priester, maar amper een jaar later moest hij, omwille van astma-aanvallen, niet meer aan de heilige mis deelnemen. Hij was, net als zijn vader, een begenadigd violist, maar wij kennen hem voornamelijk als componist van cantates, opera’s, concerti, oratoria en kamermuziek. Zijn composities waren vernieuwend door hun helderheid en harmonische contrasten. Hij slaagde erin vernieuwende melodieën en thema’s te bedenken. Zijn muziek was bedoeld om de massa, in plaats van de intellectuele elite, aan te spreken. Zijn beroemdste werk is ongetwijfeld Le Quattro Stagioni. Het is een cyclus van vier vioolconcerten die Vivaldi in 1723 voltooide. Elk concert bestaat uit drie delen, met een langzaam middendeel en twee snellere hoekdelen. In de partituren van De Lente, De Zomer, De Herfst en De Winter staan aanduidingen die hondengeblaf, onweer en vogelgeluiden aangegeven.

Musicologe Rose-Marie Hendrikx, enthousiaste lesgeefster aan de Kunstacademie Noord-Limburg en een begenadigde spreekster, onderhoudt ons op donderdag 19 november vanaf 14.30 uur over Vivaldi.  Let wel: deze uiteenzetting vindt, omwille van de betere akoestische omstandigheden, plaats in CC Palethe in de Jeugdlaan te Overpelt. Leden van NEOS betalen een bijdrage van 5 euro, de toegangsprijs voor niet-leden bedraagt 6 euro.  Het kopje koffie tijdens de pauze is inbegrepen.

Powered by Blog Grabber