Bedevaartoord tussen Achel en Valkenswaard

De meimaand is al eeuwen de Mariamaand. Het verhaal van deze week staat in het teken van de gebedsmaand die volgende week van start gaat. Want halverwege de Brugseheide, op nr 12, te Valkenswaard, op de…Bedevaartoord tussen Achel en Valkenswaard

27-04-2014 08:45 – Ingezonden door Redactie

De meimaand is al eeuwen de Mariamaand. Het verhaal van deze week staat in het teken van de gebedsmaand die volgende week van start gaat. Want halverwege de Brugseheide, op nr 12, te Valkenswaard, op de weg naar Achel, bevindt zich een wit houten kerkje. Je moet er echt naar op zoek gaan, anders vind je het nooit. Het gebedshuis is er gebouwd omdat Maria daar verschenen is. Op de toegangspoort staat immers vermeld ‘Verschijningsplaats van de H. Maagd Maria, Moeder van God’. Menigeen in de regio en daarbuiten zal zich vaag iets herinneren van een vrouw die dezelfde wonden kreeg als Jezus aan het kruis; de stigmata. En van een kerk die er gebouwd werd, waar veel volk naar toe trok en van een kapel die uiteindelijk moest worden gesloopt. Hoe is het er anno 2014?

Tekst en foto’s Evert Meijs

Aan weerszijden van de toegangspoort staat een ijzeren kruis. Via de oprijlaan zie je in de verte aan een plein een glazen vitrine met daarop de tekst Ave Maria. Toepasselijk voor deze Mariamaand. Achter het glas een levensgroot wit Mariabeeld met aan haar voeten een rode noveenkaars en enkele bloemen. Het plein biedt plaats aan wel honderd auto’s. Rechts ervan een hele grote vijver, en daar omheen een kruisweg en een Calvarieberg. Links staat een woning en daarnaast een houten gebouw met daarbij een groot kruis en op de muur de tekst ‘Vaders huis is moeders toevlucht’. Aan het raam van de toegangsdeur hangt een brief met daarop aangegeven dat het om een kapel gaat die iedere dag geopend is van 10.00 u tot 19.30 u en dat er dagelijks om 18.00 u (maar op woensdag om 19.00 u) een gebedsdienst is met rozenkransgebed. Eenmaal binnen is er eerst een soort van vergaderzaaltje met in het midden ’n viertal tafels met blauw tafelkleed. Ruim 15 stoelen staan er omheen. Op de tafels enkele kaarsen en wat dozen met verkoopartikelen als prentjes en boeken. Eén ervan luistert naar de titel ‘De getuigenis van een zieneres’. Hier komen we aan de kern van deze Maria-bedevaartplaats.

Agatha 
Het verhaal draait om Agatha van der Palen die als Raphaella Agatha Molki Kindua in 1951 geboren werd in Papua New Guinea. Zij kwam in contact met de lekenmissionaris Martien van der Palen, die sinds 1965 betrokken was bij de Missionarissen van het Goddelijk Woord (SVD) in Papua New-Guinea. Hij nam er ook pastorale taken voor zijn rekening en was daar 17 jaar actief. Als bouwkundige realiseerde hij er kerken en scholen. Van der Palen zag dat het jonge meisje Agatha zeer zorgzaam voor haar zieke moeder was, hetgeen indruk op hem maakte. In 1970 trouwde hij met haar. Ze kregen zes kinderen en adopteerden er later in Nederland nog eens vijf van een overleden broer. In december 1994 kwam het gezin naar Van der Palens geboorteplaats Valkenswaard. Daar werd een ernstige slijtage aan het kraakbeen van Agatha’s beide knieën geconstateerd waardoor ze nauwelijks nog kon lopen. Op 19 mei, Pinksteren, 2002 stierf ze op 50-jarige leeftijd aan een hersenbloeding. Ze ligt begraven op de algemene begraafplaats van Valkenswaard.

Verschijningen
De oorsprong van deze speciale plek aan de Brugseheide ligt in de samenkomsten van ‘n gebedsgroep die in het voorjaar van 1995 onder leiding van de gepensioneerde Valkenswaardse huisarts Paul Schulte (tevens huisarts van Agatha) waren gestart. Deze groep was in 1998 naar het heiligdom van de Vrouwe van Alle Volkeren in Amsterdam gegaan en had er een replicaschilderij verworven dat vervolgens binnen de gebedsgroep ging circuleren. Toen het schilderij in Van der Palens huis was geplaatst, werd hij ‘s nachts wakker en zag dat Agatha haar bed had verlaten en voor het schilderij lag te slapen. De volgende dag was ze genezen en kon ze weer lopen.

Agatha’s eerste ‘verschijning’ was al in 1984 waarbij ze in een droom Maria zag. Sinds 17 oktober 1998 had Agatha regelmatig extases die 10 tot 15 minuten duurden en waarbij ze vaak Maria, soms Jezus en wat vaker weer engelen zag. In totaal werden 67 verschijningen van Maria geteld en eveneens 67 andere verschijningen, waarvan 61 van engelen, Padre Pio, Jozef en Jezus en ook driemaal van de duivel. Elk jaar had Agatha op 4 juni en 25 september een verschijning van Maria. Op 5 februari 1999 openbaarde Maria zich aan Agatha als de Vrouwe van alle Volkeren en gaf zij Agatha de opdracht een boodschap te verkondigen tegen abortus.

Vanaf 25 September 1998 ging ze delen in het lijden van Christus en ontving zij vele wondentekenen of stigmata. Het verloop van de gebeurtenissen en de vele verwondingen zijn door haar echtgenoot in een soort dagboek beschreven. Foto’s in het boekje laten de bloedende wonden aan handen en voeten zien.

Noveenkaarsen
Na de bekendmaking van deze verschijnselen werd hier in 1999 een kapel gebouwd met kruiswegterrein, die uitgroeiden tot een bedevaartplaats. Behalve de uit de regio afkomstige deelnemers aan het rozenkransgebed (ca. 10 tot 25 per avond), zouden er in 2002 in totaal zo’n 70.000 bezoekers zijn geweest (ca. 250 per dag), met name uit België, Duitsland, maar ook uit Frankrijk en Zwitserland. Sinds het overlijden van Agatha is het bezoek echter teruggelopen. Als je op een namiddag binnen loopt, zie je naast het lokaaltje de royale kapel. Bijna twintig kerkbanken staan links en rechts van het middenpad. Bij elke zitplaats hangt een witte rozenkrans. Vooraan is een altaar, bevinden zich enkele beelden, hangt een schilderij van Pater Pio en zijn er noveenkaarsen te koop. De houten kapel ziet er uit als een klein kerkje. Eenmaal weer buiten nodigt een breed pad je uit om langs de veertien kruizen te wandelen, die om de vijver heen gesitueerd staan. Halverwege beklim je de hoge Calvarieberg, die uitzicht geeft op het hele complex. Je gedachten gaan uit naar de tijd dat hier per dag vele honderden pelgrims gelopen moeten hebben, biddend en prevelend van statie naar statie. 

 

Powered by Blog Grabber