Boeiende boekpresentatie

Het is honderd jaar geleden dat in Europa de Grote Oorlog losbarste. Dit historisch gegeven vormde de aanleiding voor de roman ‘Achter de draad’ van kinderauteur Hans Kuyper, dat zich afspeelt in 1916…Boeiende boekpresentatie

20-04-2014 10:30 – Ingezonden door Redactie

Het is honderd jaar geleden dat in Europa de Grote Oorlog losbarste. Dit historisch gegeven vormde de aanleiding voor de roman ‘Achter de draad’ van kinderauteur Hans Kuyper, dat zich afspeelt in 1916 aan de Belgisch-Nederlandse grens. Afgelopen maandag vond de presentatie van het boek plaats bij de reconstructie van de afschrikwekkende versperring in Hamont.

Door Bert Slenders

Zo’n 25 mensen kwamen bijeen in een tent voor de boekpresentatie van Hans Kuyper. Met op de achtergrond de reconstructie van de beruchte Draad des doods, gaf Jef Plas een historische inleiding. Hij is oud-schooldirecteur van Basisschool De Achelier in Hamont en lid van werkgroep De Groote Oorlog rond de Kluis, 1914-1918. De aanwezige groep 7 leerlingen van basisschool De Wereldwijzer in Budel-Schoot luisterden geboeid. Omdat Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal was, vluchtten mensen uit het door Duitsland bezette België over de grens. Daarop besloten de Duitsers om een 180 kilometer lang hekwerk te plaatsen van Maastricht tot Zeeland. Dat bestond uit drie rijen draden, door de middelste liepen dodelijke voltages. Deze Dodendraad heeft daarom een gruwelijke herinnering achtergelaten.

De kinderen zaten ook aan Hans Kuypers lippen, toen de schrijver een passage uit zijn boek Achter de Draad voorlas. “Op deze plek, de grens, lag de scheidslijn tussen vrijheid aan die kant en onderdrukking en ellende aan de andere kant. Tussen de verschrikkingen in België en de relatieve rust in Nederland. Er heeft zich veel afgespeeld op deze stille plek tussen de bomen. Mijn verhaal gaat over Mars, een jongen van 13 uit Nederland. Zijn grootste passie is handboogschieten. Door allerlei omstandigheden wordt hij gedwongen om het bezette België in te gaan, hij is niet alleen. Hij heeft het pasgeboren meisje Rintje bij zich.” In een aangrijpend fragment wordt duidelijk hoe dodelijk het hek was.

Alle 17 leerlingen van De Wereldwijzer kregen een gesigneerd boek van de schrijver. Daar waren ze natuurlijk dolblij mee. Twee exemplaren gingen ook naar twee aanwezigen uit Hamont van wie de voorouders te maken hadden gehad met de Dodendraad. Onder hen was Jules Cox, achterneef van Eugène Cox die in 1917 aan de Draad werd gedood doordat iemand hem verraadde. “Eugène was doodgeschoten nadat hij mensen wou overbrengen van België naar Nederland bij de draad”, deelde Jules mee. “Het was mijn oom”, deelt Mia Kelder mee die zichtbaar aanslagen is door de herinneringen die naar boven komen. “Mijn moeder heeft er honderden verhalen over vertelt.”
?Hans Kuyper stond de aanwezige pers naderhand te woord waarbij hij dieper inging op zijn boek. “Mijn hoofdpersoon is redelijk hopeloos. Ik denk dat een kind dat er een beetje voor openstaat wel iets triests van meekrijgt. Maar het einde van een kinderboek is altijd hoopvol.” Op de vraag of er een bepaalde boodschap in het verhaal zit, zei de schrijver het volgende. “Zeker, de hoofdpersoon denkt: als je het niet anders kunt, dan moet je het maar zo doen. Je hebt niet alles voor het kiezen. Dingen overkomen je, en daar moet je je maar zo goed mogelijk doorheen zien te slaan. We zijn allemaal paardenboempluisjes. Zelfs een paardenbloempluisje heeft een doel, namelijk paardenbloem worden. Als het niet lukt is het jammer, maar hij heeft het wel geprobeerd. Dat is eigenlijk het verhaal.”

Op de foto: Auteur Hans Kuyper (links), Jules Cox en Mia Kelders met de eerste exemplaren van ‘Achter de draad’. 

Powered by Blog Grabber