De discriminatie van Sinterklaas

Het is weer oktober en de discussie over de zwarte pieten is weer op gang gekomen. Hoe zielig kan een land zijn. Het is te onnozel voor woorden. Van de andere kant, zo’n Sinterklaas is eigenlijk nog veel…De discriminatie van Sinterklaas

21-10-2016 09:54 – ’t Vlees is zwak

Het is weer oktober en de discussie over de zwarte pieten is weer op gang gekomen. Hoe zielig kan een land zijn. Het is te onnozel voor woorden. Van de andere kant, zo’n Sinterklaas is eigenlijk nog veel erger dan een zwarte piet. En daar hoor je niemand over.  Dat daar een verklede grapjas op een wit paard door de straten van alle plaatsen rijdt, dat zou iedere rechtgeaarde bisschop zich ook aan kunnen trekken. Sinterklaas vertegenwoordigt het beroep ‘bisschop’ en zijn status net zo goed als een zwartgemaakt mens, een zwarte piet. Waar wonen er bisschoppen? In Utrecht, Roermond en den Bosch voor zover ik weet. En in België hebben ze ook nog een paar van die jongens. Hoe zouden die zich voelen wanneer zo’n verklede rare snuiter een maand lang als een idioot optochten loopt, over straat en daken zwalkt en zich uitslooft op tv. Ik zou er niks van staan te kijken als er binnenkort een bisschop, die van Roermond bijvoorbeeld, opeens in een praatprogramma van Pauw verschijnt en  zijn beklag doet over de uiterlijke verschijningsvorm van Sinterklaas. Vriend van de kinderen. Ze mogen op zijn schoot zitten en hij deelt snoepjes uit, erger pedo kan het toch niet uitgebeeld worden. Geen wonder dat de Katholieke Kerk het imago van kindermisbruik heeft gekregen. Dat is er samen met die goedheilige kindervriend ingeslopen. Hij eist dan, ook namens zijn medebisschoppen in Nederland en België dat de uiterlijke gedaante van sinterklaas een totale verandering ondergaat. Weg met die belachelijke mijter, de staf(!), de soepjurk, die waanzinnige baard en de glazen ring van 1,95 euro om z’n witte handschoen. Hij eist een Sinterklaas in een spijkerbroek, en een coltrui met een jack erover als het koud is en gewone sportschoenen. Er mag geen kind meer bij hem op schoot en snoepzakjes worden aan de ouders overhandigd. Hij komt gewoon in een Opel Kadett aangezet en zijn pieten zijn ofwel blank of gekleurd, zoals het uitkomt. Niks verkleed, geen pakjes meer met maillots en prachtige kragen en mutsen die tot de verbeelding spreken. 

Stel dat het zo moest gebeuren, verplicht, dan was er binnen een paar jaar geen sinterklaasfeest meer. Het is juist dank zij die tot de verbeelding sprekende goedzak van een sinterklaas, in die meer dan belachelijke kledij, maar o zo fascinerend, zeker in kinderogen, die door de straten schrijdt, dat het feest zo’n jarenlange en sterke traditie heeft en niet meer weg te denken is. En daar horen glimmend zwartgemaakte, vrolijk aangeklede pietjes ook bij. Dat is traditie, dat is magie, dat is geen discriminatie, noch van sinterklaas, noch van zwarte mensen. En daarom komt er ook geen bisschop bij Pauw klagen. En mocht dat wél zo zijn, dan krijgt hij van de mensen van het programma wel een glaasje bisschopswijn en een handje pepernoten. En als hij dan nog steeds moppert, dan krijgt ie gewoon met de roe.

Powered by Blog Grabber