Een leven redden? Dat kan je leren!

Op sportpark De Roosen, aan de tennispleinen van de Neerpeltse Tennisclub, wordt een bijkomend AED-toestel (automatische externe defibrillator) geplaatst.Een leven redden? Dat kan je leren!

18-04-2014 15:59 – Ingezonden door Redactie

Op sportpark De Roosen, aan de tennispleinen van de Neerpeltse Tennisclub, wordt een bijkomend AED-toestel (automatische externe defibrillator) geplaatst.

Het is reeds het zesde AED-toestel in de gemeente. De andere toestellen staan op het Marktplein, aan de kerk van Herent en Grote Heide, op het Dorpsplein in Sint-Huibrechts-Lille en aan de lagere school van Boseind. Ook sportcentrum Dommelhof en zwembad Dommelslag hebben een AED-toestel. Tientallen mensen werden er sindsdien voor opgeleid. Hierdoor is het mogelijk de overlevingskansen bij een hartstilstand gevoelig te verhogen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat 5 à 10% van de slachtoffers een plotse hartstilstand buiten het ziekenhuis overleeft. De laatste jaren zijn er belangrijke evoluties die de overlevingskansen kunnen verbeteren. Eén daarvan is het toenemende gebruik van de AED.

Reanimatie en defibrillatie binnen de 6 minuten geven een overlevingskans van 50 tot 70%. Bij defibrillatie tussen de 6 en 10 minuten is de overlevingskans 36%. Wanneer er tussen de 10 en 14 minuten gedefibrilleerd wordt, is de kans nog 22%. Bij elke minuut uitstel van defibrillatie neemt de overlevingskans af met bijna 10%. In samenwerking met Rode Kruis-Vlaanderen en de plaatselijke afdelingen organiseert de gemeente een degelijke opleiding om het toestel te kunnen gebruiken en om de eerste hulp toe te dienen. Deze opleidingen vinden plaats op maandag 5 mei en dinsdag 6 mei 2014, telkens van 19-22 uur in de tennishall van de Neerpeltse Tennisclub op sportpark De Roosen. Het volstaat om één van beide sessies te volgen. De basisopleiding duurt slechts 3 uur en je leert er reanimatietechnieken en het gebruik van het AED-toestel.

Interesse om deze gratis opleiding te volgen ? Meld je dan aan bij Margot Jutten (tel. 011/80.97.44 of margot.jutten@neerpelt.be).

 

Powered by Blog Grabber