Europees Muziekfestival voor de Jeugd

Van donderdag 1 tot en met zondag 4 mei bruist Neerpelt weer, want de 62ste editie van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd (EMJ) staat op het programma!Europees Muziekfestival voor de Jeugd

20-04-2014 08:52 – Ingezonden door Redactie

Van donderdag 1 tot en met zondag 4 mei bruist Neerpelt weer, want de 62ste editie van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd (EMJ) staat op het programma! Ook dit jaar verwelkomt de gemeente zo’n 3500 jongeren voor een muzikaal weekend. Het wordt een vocale editie met maar liefst 90 koren uit 25 verschillende landen. Hoogtepunt zijn de juryconcerten, want voor de koren die hierbij goed scoren worden heel wat deuren geopend op internationaal niveau.

Net als vorig jaar wordt er op de eerste dag van het EMJ een groot Openingsfeest gehouden. ‘A Taste of Neerpelt’ brengt muziek, vuurwerk en culinaire hoogstandjes samen. Dit gaat door op het Marktplein van Neerpelt vanaf 17 uur en iedereen is er van harte welkom. Voor de muziek wordt gezorgd door Lema, Gentle & the men, Untitled, Jeugdharmonie Hamont-Schoot, Showkoor Rise Up, Zanggroep Just Music, Funky D’ en Voice Male. Daarnaast zorgen heel wat lokale ondernemers dat er hapjes zijn aan democratische prijzen.

Het startschot voor het EMJ wordt gegeven op donderdag 1 mei van 19 uur tot 20 uur met de Kick-off. In een losse, gezellige en ontspannen sfeer komen alle EMJ-deelnemers daar samen om er een sprankelende muzikale show te verzorgen. Daarbij ook een koor van 200 Neerpeltse schoolkinderen, dat er met de vocale ondersteuning van kinderkoor Kiliana het Festivallied zal vertolken. Publiek is natuurlijk van harte welkom.

En op vrijdag 2 mei krijgt ‘A Taste of Neerpelt een vervolg met ‘Let’s Taste Again’, een gratis openluchtfestival op het Marktplein vanaf 17.30 uur. Dit is een organisatie van serviceclubs Kiwanis Noord-Oost en Kiwanis Bocholt Kristoffel. Er zijn optredens van de Dirty Undies, Nebraska en Bottle of Moonshine. De Dirty Undies brengen ska met een mengeling van surf en Americana. Nebraska brengt pure rock rechtstreeks uit Neerpelt en Bottle of Moonshine staat garant voor opzwepende ska, vintage soul en broeierige reggae. Die dag om 20.30 uur wordt ook de Sing-in ‘Sing a Song’ gehouden in de sporthal van het Dommelhof. Dit wordt i.s.m. Koor & Stem gehouden. Jeugdkoren uit Vlaanderen zullen samen met buitenlandse EMJ koren een gelegenheidskoor vormen. Op zaterdag 3 mei wordt om 20.30 uur de Sporthal van het Dommelhof ondergedompeld met zoete klanken met het happening ‘Sweet sweet music’.

Doorheen het hele weekend zullen er op verschillende locaties juryconcerten en verbroederingsconcerten plaatsvinden. Iedereen is van harte welkom tijdens de verbroederingsconcerten en de inkom is gratis. De juryconcerten worden gehouden in het Hubertustheater, de St.-Niklaaskerk, het Theater van Provinciaal Domein Dommelhof, de Kerk Maagd der Armen en de St.-Jozefkerk. In Overpelt zal er ook een juryconcert gehouden worden in CC Palethe. Een ander hoogtepunt tijdens dit EMJ is de aanwezigheid van het Liverpool Signing Choir. Deze groep is uitgenodigd door het EMJ als bijzonder gastkoor. Dit koor bestaat voor een groot deel uit leden met een auditieve beperking en heeft zichzelf tot doel gesteld om de schoonheid die in gebarentaal zit, te uiten via de universele taal van muziek. Op die manier wil het koor ook de sociale integratie van slechthorenden en doven stimuleren. Jan Coninx, de voormalige voorzitter van het EMJ : “Ik zag hen onlangs aan het werk in Antwerpen en was zodanig onder de indruk van hun optreden dat ik samen met mijn team prompt de nodige regelingen trof om het koor straks naar het EMJ te halen. We willen het Liverpool Signing Choir graag laten kennismaken met het EMJ en tegelijkertijd zowel deelnemers als toeschouwers laten genieten van een zeer specifieke en unieke manier van zingen.” Na eerdere concerten, onder meer in 2012 tijdens de Olympische Spelen en de Paralympics in London, is het Liverpool Signing Choir dit jaar dus te gast op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd.
Zij zullen niet deelnemen aan de juryconcerten, maar zullen wel te horen zijn bij de proclamaties, de sing-in, de happening en de workshops.

Tijdens het EMJ is ontmoetingscentrum De Peel voor de gelegenheid omgedoopt tot Piazza Festivo. Dit is voor de deelnemers de onthaalruimte en hier zal ook het festivalsecretariaat te vinden zijn.

Meer info over alle activiteiten tijdens het EMJ is te vinden op www.emj.be, op http://letstasteagain.be

Powered by Blog Grabber