Gemeente Cranendonck lanceert nieuw digitaal participatieplatform

Met het registeren van de eerste gebruiker – wethouder Frans Kuppens – werd afgelopen maandag in de raadszaal van het Cranendonckse gemeentehuis een nieuw digitaal burgerplatform gelanceerd. Het participatieplatform,…Gemeente Cranendonck lanceert nieuw digitaal participatieplatform

21-10-2017 11:20 – Ingezonden door Redactie

Met het registeren van de eerste gebruiker – wethouder Frans Kuppens – werd afgelopen maandag in de raadszaal van het Cranendonckse gemeentehuis een nieuw digitaal burgerplatform gelanceerd. Het participatieplatform, dat is ontwikkeld door CitizenLab, moet er onder meer voor zorgen dat de inwoners beter op de hoogte zijn van actuele thema’s en ontwikkelingen in de gemeente.

Inwoners, ondernemers, verenigingen, dorpsplatforms en andere betrokkenen kunnen via de website cranendonck.citizenlab.co meedenken over projecten en plannen van de gemeente Cranendonck, zoals bijvoorbeeld het nieuwe centrumplan voor Budel.
De nieuwe website biedt hiervoor verschillende interactieve mogelijkheden. Ideeën en meningen kunnen onder meer via open vragen, stellingen, polls, enquêtes of vragen worden opgehaald.

Kuppens geeft aan dat het nu nog regelmatig voorkomt dat inwoners van Cranendonck niet voldoende op de hoogte zijn van plannen en projecten van de gemeente. Dit omdat ze bijvoorbeeld niet in de gelegenheid zijn om informatieavonden te bezoeken. Kuppens: “Het is best lastig om mensen op gezette tijden te informeren. CitizenLab is een ideaal platform om dit breder op te pakken.”
Het digitale participatieplatform van de gemeente Cranendonck heeft als voordeel dat mensen thuis op de bank kunnen deelnemen. Een naam en een e-mailadres zijn al voldoende om in te loggen. Er gelden weinig beperkingen. Zo kunnen inwoners uit Maarheeze op het platform ook reageren en meedenken over plannen in Soerendonk en Budel. Kuppens: “We willen vooral mensen met elkaar verbinden.”

Platformbezoekers kunnen op een laagdrempelige wijze hun mening geven en tips en ideeën uitwisselen. Daarnaast is het mogelijk om zelf (burger)initiatieven te lanceren en vervolgens hierover in discussie te gaan. Zo kan bijvoorbeeld een plan om een braakliggend veldje onder handen te nemen met de complete wijk worden gedeeld.
Kuppens: “Het moet vooral een platform voor en door onze inwoners zijn. We sluiten echter niet uit, dat er onderwerpen voorbij kunnen komen waarbij wij als college, of de gemeenteraad, vooraan in een traject om de input van onze inwoners zullen vragen. Zo zou de raad bijvoorbeeld de hulp van platformbezoekers kunnen inschakelen bij het opstellen van de profielschets voor de nieuwe burgemeester.”
Hij benadrukt dat het digitale burgerplatform een aanvulling is op de huidige informatieavonden en overige inspraakmomenten van de gemeente. Kuppens: “Het is niet zo dat we nu de rest vergeten. Wel wordt het wellicht mogelijk om vraaggerichter te werken bij het houden van informatieavonden.”

Het digitale platform wordt inmiddels door enkele tientallen gemeenten in Nederland en België gebruikt. Kuppens ziet het als een logisch vervolg op de ingeslagen weg van burgerparticipatie: “Het platform is er gekomen na een uitdrukkelijke wens van de voltallige gemeenteraad, die hiervoor een motie heeft aangenomen.”

Het nieuwe burgerplatform wordt binnenkort nader gepresenteerd aan de inwoners van de gemeente. Hiervoor worden in de diverse kernen lokale ambassadeurs ingeschakeld.
Het platform werd maandag gelanceerd onder de werktitel ‘cranendonck.citizenlab.co’. De gemeente roept inwoners op om mee te denken over een passende naam. De naam met de meeste stemmen wordt gekozen en de indiener wint een feestje naar keuze voor bijvoorbeeld zijn of haar straat, vriendengroep, klas of sportteam.
Meer info: cranendonck.citizenlab.co

Powered by Blog Grabber