Hamontse machinist rijdt eerste historische ritten

Zondag reed de trein voor de eerste keer in 57 jaar over de IJzeren Rijn van het station van Hamont naar het station van Neerpelt. Een heuglijk feit waar menig persoon jarenlang naar uitkeek. “Tijdens…Hamontse machinist rijdt eerste historische ritten

10-04-2014 15:45 – Ingezonden door Redactie

Zondag reed de trein voor de eerste keer in 57 jaar over de IJzeren Rijn van het station van Hamont naar het station van Neerpelt. Een heuglijk feit waar menig persoon jarenlang naar uitkeek. “Tijdens mijn opleiding als machinist werd er al veel gesproken over de ritten over de IJzeren Rijn. Nu, 35 jaar later, heb ik eindelijk de eerste trein vanuit het station in Hamont mogen besturen!” vertelt machinist Pierre Debacker uit Hamont.

Door Jana Poukens

Voor machinist Pierre Debacker was zondag ook een historische dag. “Ik heb altijd gezegd dat wanneer deze halte een feit zou worden, ik de rit Hamont-Antwerpen zou willen doen en dat heb ik gelukkig zo kunnen regelen met mijn werknemer. Volgend jaar ga ik met pensioen, en ook al dacht ik dat ik dit niet meer zou mogen meemaken in mijn carrière, ik ben als Hamontenaar erg trots dat ik deze trein mag besturen.”

Toen Pierre in 1979 van start ging bij de NMBS, kreeg hij al meteen twee leden van de vakbond van de spoorwegen over de vloer. “Ik zie die twee mannen nog staan, in kostuum aan de voordeur. Ze kwamen vertellen dat ze blij waren met mij als werknemer van de NMBS want ze zochten nog héél veel volk om over de IJzeren Rijn te rijden. Dat dit nog 35 jaar zou duren is, achteraf gezien, natuurlijk wel komisch!” Pierre weet nog enkele andere leuke anekdotes over de IJzeren Rijn. “Zo kregen we in 1995 al lessen ter voorbereiding van de IJzeren Rijn, toen nog met het idee dat die doorgetrokken ging worden naar Weert. We moesten leren rijden met speciale locomotieven die zowel in Nederland als België mogen rijden. Deze lessen hebben we nog niet in de praktijk mogen brengen.”

Pierre doet zijn job als machinist erg graag en ook het traject Neerpelt-Antwerpen (nu Hamont-Antwerpen!) dat hij 80% van de tijd rijdt, bevalt hem erg goed. Tot aan zijn pensioen kan Pierre dus nog met enige fierheid vanuit zijn eigen stad Hamont de trein naar Antwerpen besturen! Nog een leuk weetje: de conducteur die afgelopen zondag de passagiers begeleidde is Davy Gijbels, eveneens uit Hamont. Dit maakte de allereerste , historische treinritten vanuit Hamont natuurlijk nog net iets specialer.

Powered by Blog Grabber