Het 12e lampje

We waren met 6 man in het huis in Frankrijk, de tweede week van mijn vakantie,  mijn zoon, schoondochter, de twee kleinzoons van 10 en 12 en mijn andere kleinzoon van 17 en ik natuurlijk. O ja, en drie…Het 12e lampje

08-04-2016 10:52 – ’t Vlees is zwak

We waren met 6 man in het huis in Frankrijk, de tweede week van mijn vakantie,  mijn zoon, schoondochter, de twee kleinzoons van 10 en 12 en mijn andere kleinzoon van 17 en ik natuurlijk. O ja, en drie honden. De weg naar het huis was inmiddels gerepareerd. Ze kwamen in een gespreid bedje, alleen…. Het weer was niet geweldig, om niet te zeggen we hadden rotweer en koud, koud als het was. Kachel de hele dag aan. De jongens moesten hout naar boven slepen tussen het playstationnen en kaarten door. Man wat hebben wij gekaart… man, màn. En vàls gespeeld, vàls. Ik voor het eerst van m’n leven. We hebben gejokerd. We foetelden dat het verrekte. Ik wist niet dat vals spelen zo leuk was. Kaarten onder tafel ruilen, laten vallen, in andermans kaarten kijken. Dat was ’s avonds, eigenlijk bijna iedere avond. Daar lachten we bij tot stikkens en broekplassens toe. Ongecompliceerde lol. Zo’n lol van vroeger.

En daarna ging iedereen naar z’n bed, in de stikdonkere nacht. Ik had niet genoeg zaklampen dus ieder kreeg een klein lichtje mee. Die had ik van iemand gekregen, pas nieuw, 12 lampjes overdag in een oplader en die geven dan tien uur lang licht. Ieder kreeg een paar lampjes mee naar z’n slaapkamer en ik hield er zelf twee voor als de stroom soms uitviel. De stroom wil in de Ardeche nog al eens uitvallen. En internet is traag en de telefoon werkt ook niet altijd, dus wat doe ik daar eigenlijk? Weet ik ook niet, het is er gewoon fijn. En ik heb er veel meer vrienden dan hier. Dat telt ook. En we mogen daar ook veel eerder aan de drank want het is vakantie, en het is Frankrijk, dus dat telt dubbel. Soms hadden we zoveel gedronken, de drie volwassenen dat we niet konden koken, dus dan moesten we naar het restaurant. Er was altijd wel één man die minder had gedronken, dus die reed. Jaja, we leefden zondig en gelukkig. ‘s Avonds naar bed met lampjes. ’s Morgens lampjes terug brengen. Ik hield daar streng de hand aan want de lampjes waren niet alleen gezellig maar ook nodig. De jongens en iedereen brachten netjes de lampjes terug en zetten ze in de oplader, die op een streng gereformeerd houten kastje stond. Echt een kastje om een oplader op te zetten. Vlak onder een stopcontact. Maar al na de tweede nacht werden er maar elf lampjes teruggezet. He, zei ik tegen iedereen, er ontbreekt een lampje, heeft iemand nog een lampje in z’n kamer? Ga eens kijken. Iedereen braaf naar beneden, ze bleven een tijdje weg: ‘Nee hoor oma, ik heb er geen meer, ik heb ze allebei weer teruggezet.’ Dat zeiden ze allemaal, dus ik dacht: zou ik er dan zelf een vergeten hebben; want ’s morgens zijn ze uit en als je ze dan ergens onder of achter hebt gezet, zie je ze niet meer; althans niet hun licht. Dus ik kijken. Nee hoor, nergens. Maar ja, jongens, die kunnen nog niet echt zoeken. Dus die verdacht ik eigenlijk van een ‘uit’ lampje onder het bed of in een weggesmeten sok in een hoek van de kamer.

De volgende nacht knipte ik het ‘echte’ lampje naast m’n bed aan en dat ging niet. Stroom dus uit. Ik greep het ‘ane’ lampje en liep naar de badkamer. Ook geen licht. Stroom dus uit. Uitgevallen wegens te veel. Iedereen had natuurlijk zijn elektrisch verwarminkje aan. Dan slaat de stroom uit. Dus ik met het lampje naar beneden, waar de zwarte knop is waar ik op moet drukken om stroom weer op te starten. Ik zette eerst een verwarminkje uit, wegens anders niet luisteren van de stroom en liep buiten op blote voeten de trap af naar de stroomkamer. Zie mij gaan. Lichtje in een hand, onredelijke pyjama aan. Deur open, gordijn weg, knop daarachter. Drukken. Ja. Buitenlicht sprong aan. Licht weer. Naar binnen, alles donker, val bijna over hond. Zet ouwe lampje in oplader, pak vers lampje. Het laatste. Knip het aan. Strompel naar bed. Gelukkig nog twee uur voor het opstaan. Zucht. Wil er nog iemand een oud huis in Frankrijk met een kwijt lampje?      

 

Powered by Blog Grabber